Amnesty: Snowden vil ikke få retfærdig retssag i USA
Danmark har spillet en rolle i USA's jagt på den verdenskendte whistleblower Edward Snowden. Det oplyser justitsminister Søren Pind (V) i et brev til Folketingets retsudvalg. Foto: AP Photo/POLFOTO//AP
Et amerikansk fly, som angiveligt skulle transportere Snowden til hjemlandet, landede i 2013 i Kastrup.

Edward Snowden vil ikke få en retfærdig rettergang, hvis han bliver udleveret til USA.

Sådan advarer Amnesty International, efter at det er kommet frem, at Danmark har spillet en rolle i hjemlandets jagt på whistlebloweren.

- Han vil blive udsat for ganske alvorlige menneskerettighedskrænkelser, en uretfærdig rettergang og en uproportional lang fængselsstraf, siger generalsekretær Trine Christensen.

I et brev til Folketingets Retsudvalg oplyser justitsminister Søren Pind (V), at et amerikansk regeringsfly, der i sommeren 2013 fik lov til at lande i Kastrup Lufthavn, angiveligt skulle transportere Snowden til USA.

På det tidspunkt var Snowden strandet i Moskvas internationale lufthavn. USA havde annulleret hans pas og forhindret ham i at rejse videre til en sikker asyldestination, har Jyllands-Posten tidligere opridset sagen.

Han har siden fået asyl i Rusland. 32-årige Edward Snowden står bag omfattende afsløringer af USA's elektroniske overvågning i både hjem- og udland. Vender han hjem til USA, vil han blandt andet blive retsforfulgt for spionage.

Han er sigtet efter den såkaldte Espionage Act fra 1917. Samme lov blev brugt i retssagen mod en anden whistleblower, Chelsea Manning (født Bradley). Hun havde lækket dokumenter til Whikileaks og blev idømt 35 års fængsel.

Espionage Act tager ikke højde for, om lækkede dokumenter er i offentlighedens interesse, påpeger Trine Christensen.

- Edward Snowden har afsløret meget vigtige oplysninger om overvågning i USA og resten af verden, som ingen havde anet omfanget af. Men han må ikke forsvare sig med, at det har været i offentlighedens interesse, siger hun.

- Han vil ikke få en retfærdig rettergang, og derfor må man ikke udlevere ham. Man kan ikke bare udlevere folk til allierede, man må altid lave en konkret vurdering, mener hun.

/ritzau/