Amnesty: Ecuador krænker selv menneskeret
Ecuador vil beskytte WikiLeaks-stifterens menneskerettigheder, selvom landet selv har problemer.

Ecuador er så bekymrede for WikiLeaks-stifteren Julian Assanges menneskerettigheder i Sverige, at landets præsident vil give ham politisk asyl.

Men Ecuador er tilsyneladende ikke ligeså bekymrede for brud på menneskerettigheder inden for det sydamerikanske lands egne grænser.

Det viser Amnesty Internationals seneste årsrapport om Ecuador.

- Det er et sted, hvor det ikke er ufarligt at kritisere regeringen og myndighederne. Det er et stort problem, og der er nogle alvorlige og grundlæggende krænkelser af menneskerettighederne, siger vicegeneralsekretær Trine Christensen.

Julian Assagen er lige nu strandet på Ecuadors ambassade i London og er kendt for at kæmpe for ytringsfriheden. Men hvis det nogensinde lykkes ham at komme til Ecuador, skal han nok holde igen med negative ytringer om landets præsident.

Ytringsfrihed er nemlig et af de største problemer i Ecuador.

- Det kan føre til fængselsstraf og til bøde, siger Trine Christensen og henviser til et eksempel, hvor en avisklummeskriver kaldte præsidenten for "diktator". Det endte med straffe til både skribenten og tre redaktører.

De måtte betale 40 millioner dollar i erstatning og fik tre års fængsel. Der ligger en appel nu, men det blev de dømt til i første omgang, siger hun.

Amnesty holder sig fra at kommentere de politiske aspekter af udleveringen, men finder det alligevel usædvanligt, at Ecuador er bekymrede for Sveriges overholdelse af menneskerettigheder.

- Det er ikke så tit, at vi ser nogen, der kæmper mod at blive udleveret til Sverige. Og vi har ikke informationer lige nu, der kunne tyde på, at der kunne ske krænkelser af hans menneskerettigheder i Sverige, siger Trine Christensen.

- Men vi siger ikke, at vi har alle informationer i sagen, siger hun.

Julian Assange selv vil komme med en erklæring søndag om sagen. Storbritannien vil ikke give ham frit lejde fra Ecuadors ambassade til at komme ud af landet.

/ritzau/