Administration 

Amnesty årsrapport: Dæmoniserende politikere skaber splid og frygt

Politikernes giftige og dehumaniserende "os-og-dem"-retorik skaber en mere splittet og farlig verden, advarer Amnesty International i sin årsrapport, der dokumenterer menneskerettighedssituationen i 159 lande. Døren er åbnet for overgreb, der tåler sammenligning med de mørkeste tider i vores historie.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
2016 var året, hvor store dele af Aleppo blev jævnet med jorden, hvor hospitaler og skoler i Yemen blev bombet, hvor Rohingya-befolkningen i Myanmar blev udsat for voldsomme overgreb, hvor landsbyer i Darfur blev ryddet med kemiske våben, og hvor kritiske røster blev fængslet og undertrykt i Tyrkiet, Kina og Bahrain. Statsledere i flere dele af verden brugte skræmmebilleder til at dehumanisere hele befolkningsgrupper, udpege syndebukke og skabe splid og utryghed - Trump i USA, Orbán i Ungarn, Erdogan i Tyrkiet og Duterte i Filippinerne.

I årsrapporten The State of the World's Human Rights giver Amnesty International den mest omfattende analyse af menneskerettighedssituationen verden over med fokus på 159 lande. Organisationen advarer om, at den hadefulde retorik, der sætter dagsordenen i både Europa, USA og andre regioner, giver brændstof til et globalt tilbageslag for menneskerettighederne og efterlader et faretruende svagt værn mod de grusomheder, der bliver begået.

"2016 var året, hvor den kyniske brug af 'os-og-dem'-retorikken bygget på had og frygt fik en prominent global placering, som vi ikke har set siden 1930'erne. Alt for mange politikere anvender en giftig og splittende retorik for at vinde stemmer, når de italesætter legitime økonomiske og sikkerhedsmæssige bekymringer. Politik i dag dæmoniserer hele befolkningsgrupper og falbyder skamløst den farlige idé om, at nogle er mindre værd end andre. Denne tendens truer med at frigøre de mørkeste aspekter af den menneskelige natur", siger Salil Shetty, international generalsekretær i Amnesty International.

Manglende internationalt lederskab

2016 var kendetegnet ved regeringer, der vendte det blinde øje til krigsforbrydelser, indgik politiske aftaler, som underminerer retten til at søge asyl, vedtog lovgivning, der undertrykker ytringsfriheden, opfordrede til drab på mennesker, der er mistænkt for at være stofbrugere, samt retfærdiggjorde tortur og masseovervågning. Amnesty advarer om, at udviklingen risikerer at sætte årtiers kamp for basale menneskerettigheder over styr:

"Selv de stater, der tidligere førte an for at udbrede menneskerettigheder i andre lande, har nu så travlt med at rulle rettighederne tilbage, at de ikke længere kan stille andre til regnskab. Jo flere lande, der vakler i deres opbakning til basale rettigheder, jo mere risikerer vi en dominoeffekt, hvor statsledere i andre dele af verden føler, at de frit kan nedbryde menneskerettighederne", siger Salil Shetty.

Amnesty fremhæver det internationale samfunds manglende vilje til at håndtere en lang række internationale kriser. Konflikterne i Syrien, Yemen, Libyen, Sudan, Irak, Sydsudan og Afghanistan bliver mødt med passivitet fra det internationale samfunds side, og FN's Sikkerhedsråd er handlingslammet som følge af de permanente medlemmers interne stridigheder.

"Det internationale samfund har reageret med øredøvende tavshed på de utallige overgreb i 2016: Live-streamingen af rædslerne i Aleppo, de tusindvis af mennesker, der bliver dræbt af politiet i Filippinernes krig mod narko, brugen af kemiske våben mod landsbyer i Darfur. Det store spørgsmål i 2017 er, hvor langt verden vil lade grusomhederne udspille sig, før den griber ind", siger Salil Shetty.

Amnestys årsrapport dokumenterer, at der sidste år blev dræbt menneskerettighedsaktivister i 22 forskellige lande. I lyset af denne udvikling bliver global solidaritet og folkelig mobilisering særlig vigtig, mener Amnesty. Der er behov for at forsvare de menneskerettighedsforkæmpere, der ofte af regeringer bliver portrætteret som en trussel mod den nationale sikkerhed eller den økonomiske vækst.

"Vi kan ikke længere passivt stole på, at regeringer kæmper for menneskerettighederne. Når politikere i stigende grad er villige til at dæmonisere hele befolkningsgrupper, bliver behovet for, at vi som helt almindelige mennesker holder fast i basale værdier om værdighed og lighed så meget desto tydeligere", siger Salil Shetty.

Amnesty International advarer om, at vi i 2017 har udsigt til en kaotisk og farlig verdensorden, hvor de mest magtfulde nationer forfølger snævre nationale interesser fremfor internationalt samarbejde.

"En ny verdensorden, hvor menneskerettigheder bliver betragtet som en forhindring for nationale interesser, reducerer mulighederne for at forhindre folkedrab og voldsomme overgreb. Døren er åbnet for overgreb, der tåler sammenligning med de mørkeste tider i vores historie", advarer Salil Shetty.

"I mørke perioder af historien har individer gjort en forskel. Fra borgerrettighedforkæmperne i USA og anti-apartheidaktivister i Sydafrika til kvindesagsforkæmpere og LGBTI-aktivister over hele verden. Vi bør alle tage denne udfordring på os", siger Salil Shetty.

DANMARK I ÅRSRAPPORTEN

Danmark får kritik i årsrapporten for at indføre et stop for modtagelsen af 500 FN-kvoteflygtninge årligt og for at udskyde muligheden for familiesammenføring i tre år for mennesker, der har fået tildelt midlertidig beskyttelsesstatus.

"Den kyniske beslutning om at sætte et stop for kvoteflygtninge kunne ikke være truffet på et dårligere tidspunkt. Det er en katastrofe for de mest sårbare mænd, kvinder og børn, der må forblive under usikre vilkår i flygtningelejre. I en tid, der kalder på fælles, internationale løsninger, sender Danmark et farligt signal ved at trække os fra FN's velordnede mekanisme til at fordele flygtninge på verdensplan," siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling.

Også den politiske aftale om yderligere stramninger for mennesker på tålt ophold og regeringens erklærede mål om at gøre tålt ophold "så utåleligt som muligt", møder kritik. Årsrapporten fremhæver også, at FN's Menneskerettighedskomité i august udtrykte bekymring over Danmarks meget brede definition på terrorisme i straffeloven og over politiets muligheder for at foretage masseovervågning.

På den positive side fremhæver årsrapporten, at Østre Landsret har afgjort, at 11 irakeres retssag mod den danske stat om påstået tortur kan fortsætte, efter at forsvarsministeriet i årevis har hævdet, at sagen var forældet. Den danske regering høster også ros for at have fjernet transkønnede fra listen over psykiske sygdomme.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination

løbebånd i et fitnesscenter
Sport

Fitnesscentre genåbne fra torsdag

Et glas af den omtalte mayonnaise, Det har et metal låg og en etikette med en orange stribe i toppen.
Nyheder

Denne mayo er

UEGNET

til at spise

Redningsarbejdere og ambulancer ved ulykkestedet.
Krimi

Ung kvinde død

efter sammenstød

med lastbil

Et træ med to køer neden foran.
Nyheder

Kvinde fanget i træ:

Ringede efter politiet

Auktionshuset Bruun Rasmussen.
Nyheder

Dansk pengeseddel solgt

for 170.000 kroner

En kvinde får en dosis vaccine i den ene overarm.
Nyheder

Skrottede vacciner

bliver frivillige -

vil du have en?

Umut Sakarya på den røde løber i sort jakkesæt og festlig skjorte.
Kendte

Bekymret kendis-kok:

Smerter i hjertet

En dosis af vaccinen fra Johnson&Johnson i et lille gennemsigtigt medicinglas.
Nyheder

Endnu en vaccine

droppes helt 

Lars Ranthe sammen med sin voksne datter på den røde løber
Underholdning

Lars Ranthe: Som at

vinde en landskamp

computerskærm i mørkt rum
Krimi

Kæmpe netværk med

400.000 pædofile

afsløret

testudstyr til coronatest ligger på bord
Corona

Hjemmetest klar

om få måneder 

kit til hjemmetest af corona ligger på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Vil du bruge en

hjemmetest? 

nærbillede af Ole Henriksen
Kendte

Ole Henriksen:

Jeg er ikke bange

for at dø

politibiler holder ved å i aarhus
Krimi

Magnetfisker fik en

granat på krogen

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder du

mygggene væk

fra haven 

Krimi

Mand fundet død i lejlighed:

To anholdt for drab

silhuet af olsen banden ses på mur
Film og TV

Olsen Banden

genopstår i Norge

en kvinde og en mand står foran amerikanske flag
Nyheder

Trump-kandidat

beskyldes for

coronadrab på sin mand

næsten tom motorvej set fra motorvejsbro
Nyheder

Færre bliver dræbt

på vejene

Sundhed

Prins Henrik fylder år:

Corona-fejring igen 

politibil med påskriften politi
Krimi

38-årig kvinde slået

ned i eget hjem

vragrester i vandet ud for san diego
Nyheder

Overfyldt smuglerbåd

kæntret - tre døde

Nærbillede af Maria Rossing, hvor hun smiler uden tænder.
Kendte

Her er DR-stjernens

kendte kæreste

Claus Hjort Frederiksen på vej ud af en dør. Han ser sur ud.
Nyheder

Claus Hjort langer

ud efter Løkke

En respirator gøres klar til brug.
Corona

Danmark sender

hjælp til Indien

Blomster ved det sted, Nedim Yasar blev dræbt.
Krimi

Rocker skal i

Højesteret for drab

Adolf Hitler smiler smørret under det velkendte lille overskæg.
Nostalgi

Hitlers hemmelige sexliv:

Ville sparkes og tisses på

En hånd skriver en skoleopgave.
Krimi

Lærer sigtet for

voldtægt af elev

Masser af små kryb
Helt vildt

Trilliarder af cikader

på vej efter 17 år i jorden

Jesper Christensen og Karen Lise Mynster holder om hinanden
Kendte

Jesper Christensen: 

"Gift" med Karen Lise Mynster 6 gange

Ben Affleck og Jennifer Lopez smiler på den røde løber
Kendte

Ben Affleck og Jennifer Lopez sammen igen

et klasselokale med elever
Nyheder

Knap hver femte lærer i folkeskolen er uden læreruddannelse