Amerikas sidste rumfærge er lettet
Astronauterne Rex Walheim, Sandy Magnus, Doug Hurley og Chris Ferguson vinker farvel til jorden, før de for sidste gang begiver sig ud i Rummet med rumfærgen Atlantis. Foto: Chris O'Meara / POLFOTO
Sekunder før 'lift-off' var det usikkert, om 'Atlantis' kom afsted. Rumskibets opsending markerer enden på USA's rumfærgeprogram.

En æra i amerikansk rumfartshistorie er slut.

Det blev fredag eftermiddag markeret med opsendelsen af rumfærgen 'Atlantis'. Rumfærgen er nemlig den sidste af sin slags, der sætter kursen mod rummet. Nu må amerikanerne nøjes med at beundre stjernerne fra jorden.

Når 'Atlantis' vender tilbage til jorden ryger den og to andre rumskibe på museum. Dermed er der sat punktum for det 30 årige bemandede rumfærger.

Den sidste raket kom til vejrs, men var lige ved at gå galt.

Dagen igennem har mørke skyer truet med at aflyse opsendelsen af rumfærgen. Og bare få sekunder før 'lift-off' var der problemer med en del af rumfærgens udstyr.

Men 'Atlantis' kom afsted og opsendelsen blev mødt af tusindvis forsamlede tilskuere ved Kennedy Space Center i Californien. Det skriver BBC:

Selvom nedlæggelsen af rumfærgeprogrammet kan få store konsekvenser for de NASA-ansatte i Kennedy-centret, så forsøger man i NASA at fokusere på de muligheder, der byder sig længere ude i fremtiden.

Ifølge NASA kan frigørelsen af midler fra rumfærgeprogrammet i stedet blive investeret i en ny slags rumfærge, der skal kunne bære astronauterne hele vejen til Mars.

"USA's bemandede rumfærge-æra holder en pause. Men storhedstiden vil vende tilbage," siger astronauten Piers Sellers til BBC News.

Kilde: BBC