Amerikanske tabstal i Afghanistan vokser
2000 amerikanere har mistet livet i 11 års krig i Afghanistan. 1000 af dem inden for de seneste 27 måneder.

Den amerikanske hær har nået en dyster milepæl. Den 11-år lange krig i Afghanistan har indtil videre kostet 2000 amerikanske soldater livet, skriver avisen New York Times.

Det bemærkelsesværdige er, at mens det tog ni år at nå op på de første 1000 døde, så er de seneste 1000 faldet inden for de seneste 27 måneder. Det viser en analyse det amerikanske forsvarsministerium har lavet.

Ifølge forsvarsministeriet vidner tallene om en intensivering af kampene forårsaget af præsident Obamas beslutning om at sende yderligere 33.000 amerikanske soldater til Afghanistan i 2010.

Analysen viser, at halvdelen af de dræbte faldt i enten Kandahar eller Helmandprovinsen.

Amerikanerne er i den seneste tid blevet ramt af angreb fra afghanere i uniformer fra landets sikkerhedsstyrker. I de seneste to uger har ni amerikanere mistet livet i insider-angreb.

Insider-angrebene har vakt bekymring for Natos muligheder for at overdrage ansvaret for sikkerheden i landet til de afghanske styrker, der efter planen skal ske inden udgangen af 2014, som er den tidsfrist præsident Obama har sat.

Familierne til de døde har rejst spørgsmål, om Pentagon gør nok for at beskytte soldaterne fra deres egne allierede.

Krigen i Afghanistan er med 128 måneder den længste, som USA har været indblandet i. Antallet af døde er mindre end halvdelen af tabene i Irakkrigen, hvor omkring 4480 mistede livet.

Sidste år var der med 278 tilfælde flere selvmord blandt soldaterne end de 247 dræbte i Afghanistan.

Marina Buckley mistede sin søn i Afghanistan 10. august, da han og to andre marinesoldater blev skudt på basen i Helmand af en mand, som angiveligt var blandt de afghanske sikkerhedsfolk, om amerikanerne var i gang med at træne.

- Vores styrker burde ikke være der. Det skulle være ovre. Det er forbi. Ikke mere, siger hun til avisen.

/ritzau/