Amerikanske soldater igen i Somalia
Efter mandagens luftangreb mod det sydlige Somalia gik amerikanske specialstyrker ind i landet for at undersøge, om de havde fået ram på de rette personer.

Et lille hold amerikanske soldater har sat foden på somalisk jord for at finde ud af, om mandagens amerikanske luftangreb har ramt de rette personer.

Officielt er det første gang siden 1994, at amerikanske soldater er gået ind i Somalia. Dengang blev to amerikanske helikoptere skudt ned af somaliere i hovedstaden Mogadishu, og i alt 18 amerikanere mistede livet, og deres liv blev slæbt gennem gaderne. Episoden er senere blevet filmatiseret under navnet ’Black Hawk Down’ med henvisning til den type helikoptere, der blev brugt.

Meget tyder på, at de tre mest eftersøgte personer slap levende fra det amerikanske luftangreb mandag. En anonym amerikansk kilde har ifølge avisen Washington Post sagt, at indtil videre »kan ingen bekræfte et højværdimål«. Der er dog fundet dokumenter, der peger på, at den militære leder af islamisterne fra De Islamiske Domstole, Aden Ayrow, befandt sig på det ramte sted.

Et amerikansk militærfly angreb mandag områder i det sydlige Somalia i et forsøg på at fange eller dræbe en gruppe mænd, som amerikanerne mener har forbindelse til al-Qaeda. Blandt de eftersøgte var tre mænd, der mistænkes for at have været med til at planlægge flere bombeangreb, herunder to mod de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.

Nomader ramt

Det er endnu uvist, hvor mange mennesker der blev dræbt ved angrebene. Ifølge en højtstående amerikansk soldat blev otte til ti terrorister ramt, men lokale fortæller om flere civile ofre. Siden det amerikanske angreb har etiopiske fly bombet området.

»Bomber har ramt vitale vandressourcer såvel som store grupper af nomader og deres dyr, som var samlet rundt om store bål for at undgå myggene,« siger folk fra den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam til Reuters.

Amerikanerne har arbejdet tæt sammen med etiopiske styrker, der de seneste uger har været med til at tvinge islamistiske grupper sydpå i landet.

Efter 15 år med blodig borgerkrig var det lykkedes de Islamiske Domstole at indføre en periode med fred i Somalia. Men efter stigende spændinger med det kristne naboland Etiopien, der frygtede, at islamisterne ville sætte sig helt på magten, kom det til kampe mellem på den ene side islamisterne, og på den anden regeringstro soldater og etiopiske tropper.

Fredag mødtes forskellige somaliske klanledere i Mogadishu i et forsøg på at samle deres soldater i en fælles national hær. Men samtidige kampe udenfor vidnede om, hvor vanskeligt sådan et projekt er. Den midlertidige somaliske regering sætter dog sin lid til, at det nok skal lykkes.

»Klanlederne har lovet at overdrage deres våben og militser til regeringen,« sagde talsmand Abdirrahman Dinari til Reuters.