Amerikansk tophit bliver første film i Saudi-Arabien i årtier
Kvinder i Saudi-Arabien til en af de offentlige visninger af film, som er blevet afholdt, siden det igen blev muligt at vise film i Saudi-Arabien. Onsdag åbner første biograf. Foto: Fayez Nureldine/arkiv/AFP
Efter 35 års forbud mod biografer er der igen mulighed for at besøge det store lærred i Saudi-Arabien.

I 35 år har der været sort skærm i Saudi-Arabiens biografer. Onsdag bliver Marvel-filmen "Black Panther" den første film vist i en saudiarabisk biograf, siden et forbud er blevet hævet.

Det skriver det arabiske medie al-Arabiya.

Efter forbuddet mod film i biografer blev løftet, har 40 biografer i 15 byer i Saudi-Arabien planer om igen at sende film fra hele verden op på det store lærred i kongeriget.

Og der er lagt planer om, at mange flere vil slutte sig til. I 2030 forventes 2500 sale er være klar i 350 biografer i Saudi-Arabien.

For at markere sin genkomst i Saudi-Arabien har biograferne åbnet en fælles profil på Twitter. Profilen havde efter tre timer i cyberspace 42.000 følgere.

Den lagde ud med et opslag med teksten "vi er tilbage" efterfulgt af et ikon - en såkaldt emoji - af en bøtte med popcorn.

Rent økonomisk forventer oliestaten at en filmbølge fører mindst 30.000 fuldtidsstillinger med sig og yderligere 130.000 deltidsstillinger.

Allerede i januar begyndte de første offentlige fremvisninger af film i Saudi-Arabien ifølge netmediet The Verge.

På grund af det mangeårige forbud mod biografer har det taget lidt tid, før saudierne er blevet tilbudt den fulde biografoplevelse.

Selv om biografer igen er åbne i Saudi-Arabien vil informationsministeriet i landet udfører censur over, hvilke film der må vises i biograferne.

/ritzau/