Amerikansk drøm blev mareridt
Koranen burde brændes, fik en amerikansk politimand med arabisk baggrund at vide af sine kollegaer. Selvom han bekæmpede terror, mobbede kollegerne ham. Nu lægger han sag an.

»Alle arabere er dyr.«

Den replik fik en 48-årig politimand en dag af en af sine chefer i New Yorks politi. Politimanden var selv araber og arbejdede dag ud og dag ind med at gennemtrevle internettet for arabiske terrorister.

Og han var god til det. Efter 11. september 2001 blev han belønnet med en medalje for heltemodig indsats i arbejdet med at håndtere World Trade Center-katastrofen. Og hans lille enhed, Cyber Unit, blev fremhævet i tv-programmer som »60 Minutes« for deres arbejde imod terror.

Nu har den 48-årige politimand lagt sag an mod sin egen arbejdsgiver for racisme. Igennem flere år er der regelmæssigt blevet rundsendt fællesmails med racistiske udsagn om muslimer og arabere. De mange mails kom primært fra en enkelt person, men ledelsen gjorde intet for at stoppe den racistiske tone, selvom politimanden klagede.

 
Søg job i al-Qaeda
Der Spiegel har fået fat i flere af de racistiske emails, som blandt andet lyder:
»At brænde den hadfyldte Koran bør ses som en offentlig service« og »Man skal være blind og dum for at se islam som en religion i modsætning til en fascistisk politisk ideologi«.

Og da den 48-årige efterforsker en dag kom tilbage til sit skrivebord, lå der en besked til ham i form af en udskrift med titlen »Al-Qaeda rekrutterer via nettet«. Ifølge anklageskriftet i sagen kunne det kun opfattes som en opfordring til at søge arbejde i terrororganisationen.

Manden er stadig ansat i New Yorks politi, men han vil ikke længere være en del af den stiltiende accept af racisme. Fordi han arbejder undercover, har han ikke ønsket at få sit navn frem.

Igennem sin advokat fortæller han, at han troede, han levede den amerikanske drøm. Han er født og opvokset i Egypten, men kom til USA i begyndelsen af 1980?erne, hvor han vaskede gulve og tallerkener, mens han tog en universitetuddannelse. Siden blev han ansat i fængselsvæsenet og arbejdede i en periode i et sikkerhedsfirma, indtil han kom ind i New Yorks politi og hurtigt steg i graderne.

 
Kultur for diskrimination
Men efter 11. september er racismen mod arabere steget voldsomt i politiet, mener han.

»Disse e-mails var kun en del af en diskriminationskultur mod muslimer og arabiske amerikanere i afdelingen. Sagsøgeren er en stolt amerikaner og patriot, men år med hade-mails på jobbet og anden nedværdigende behandling har gjort ham deprimeret og demoraliseret,« skriver hans advokat, Illan M. Maazel, i en pressemeddelelse og fortsætter:
»Ingen burde udsættes for racisme, når man forsvarer sit land.«

New Yorks politi afviser anklagerne og understreger, at manden, der stod bag flertallet af racistiske e-mails, for længst er blevet fyret. Den 48-årige politimand siger, at det tog tre år, før ledelsen lyttede, og at der stadig er racisme i afdelingen.

Hans advokat ved endnu ikke, hvornår sagen kommer for retten, men siger, at det kan tage flere år, før der kommer en afgørelse.