Amerikansk diplomat: Aftale med Iran står ved magt
Irans udenrigsminister, Javaad Zarif (tv), var onsdag på besøg hos EU i Bruxelles. Til højre EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini. Europæerne står fast på atomaftalen med Iran. Foto: Stephanie Lecocq/AFP
USA's forhandler om ikkespredning af atomvåben svarer på spørgsmålet, om fransk præsident redder atomaftale.

USA's forhandler for ikkespredning af atomvåben, Christopher Ford, siger, at den amerikanske regering ikke ønsker at genåbne atomaftalen med Iran, men vil søge en tillægsaftale.

På spørgsmålet om den franske præsident, Emmanuel Macron, har reddet aftalen (JCPOA) under sit besøg i USA, svarer Ford:

- Jeg håber, at JCPOA er blevet reddet i den krævende kontekst, som præsident Trump forlangte af os, nemlig at forblive inden for aftalen.

- Vi søger en supplerende aftale, der på en eller anden måde føjer nogle flere regler til - restriktioner, tidsperioder, parametre, hvad man nu vil kalde det. Det vil hjælpe til at besvare disse udfordringer mere effektivt, mener han.

Både den franske og den amerikanske præsident synes under et pressemøde tirsdag i Det Hvide Hus at antyde, at de vil være klar til en ny forhandling med Iran om dets atom- og raketprogram.

Men der er forskellige tolkninger af, hvorvidt de to præsidenter var enige om, hvad der skal tales med iranerne om.

Aftalen mellem Iran på den ene side og USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og EU på den anden blev indgået i sommeren 2015.

Den skal forhindre, at Iran får atomvåben.

Præsident Donald Trump har tidligere meddelt, at han 12. maj beslutter sig for, om han endnu en gang vil udsætte Kongressens tidligere vedtagne sanktioner mod Iran eller helt trække USA ud af atomaftalen.

Præsident Macron siger i en tale i USA's kongres onsdag, at Frankrig ikke vil løbe fra aftalen med Iran. Men han vil gerne se på, om der er behov for en tillægsaftale med iranerne.

Et atombevæbnet Iran vil aldrig få lov til at opstå, lover han de amerikanske politikere.

/ritzau/Reuters