Amerikanerne snyder med julegaverne
Fusk med bytning af julegaver slår alle rekorder i USA. Med falske kvitteringer og stjålne varer snyder kunderne butikkerne for milliarder i julen.

Tirsdag begyndte store byttedag efter julen i USA. Men det er ikke kun uønskede gaver og forkerte størrelser, som amerikanerne leverer retur. De amerikanske butikker oplever større og større problemer med, at kunder bytter gaver, som de enten har hugget, brugt i flere måneder eller har lavet falske kvitteringer på.

Sidste måned beregnede USA’s detailbranche, at julesæsonen vil koste næsten 20 milliarder kroner i fusk med byttede varer.

Det typiske trick er at stjæle en vare i en butik og så forsøge at bytte den i en anden. Men detailbranchen har også eksempler fra overvågningskameraer, hvor en kvinde stjæler et tæppe i en afdeling i et stormagasin og derefter bytter den i en anden.

Som noget nyt kan amerikanerne købe falske kvitteringer til de største butikskæder på nettet. Så er det bare at betale et mindre gebyr, udfylde navn, vare og pris – og så printe den falske kvittering ud.

»Desværre virker den slags forfalskede kvitteringer af og til. Vi ved, at de bliver brugt til at returnere stjålne varer til butikker, som mister milliarder af dollar hvert eneste år,« siger Joe LaRocca fra den amerikanske brancheforening National Retail Federation til CBS.

Firma overvåger byttere

Den omfattende snyd har fået mange amerikanske butikker til at stramme op på byttereglerne. 70 procent af de amerikanske butikker er blevet mere opmærksomme på snyderiet, og nogle er endda begyndt at overvåge hyppige byttere.

Firmaet Return Exchange i Californien har succes med at fange de lidt for flittige kunder. Med et it-system registreres folk, der vil bytte, og på den måde kan butikkerne opdage de kunder, som bytter hele tiden.

»Hver eneste dag bliver vi overraskede over, hvor aktive de kriminelle er. Systemet giver beskyttelse og forebyggelse, så tyvene går et andet sted hen,« skriver firmaet på deres hjemmeside.