Ambassadør: USA's partier har levet i deres egne bobler
USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, mener, at det er sundt, hvad der sker lige nu i amerikansk politik. Men vreden hos mange amerikanere er ikke til at overse. Foto: Mogens Flindt/Polfoto
Lederne for Demokraterne og Republikanerne glemte, hvad der skete ude i USA, og så kom Bernie og Trump.

Vil USA vælge en socialist som den næste præsident, eller skal det være en ekstremt selvoptaget forretningsmand med radikale løsninger.

Spørgsmålene stilles af kommentatorer med næsten vantro inden tirsdagens primærvalg i staten New Hampshire.

USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, mener, at det, der sker lige nu i amerikansk politik, er sundt.

Men vreden hos mange amerikanere er ikke til at overse, når det gælder økonomisk ulighed, kontrol med våben eller en regering, der med en sundhedsreform opstiller regler for, hvordan man skal være sundhedsforsikret.

Gifford har for en kort bemærkning forladt ambassaden på Østerbro i København og er tilbage i det sneklædte New Hampshire. Her gik han som dreng i skole.

- Vreden er ikke ny i amerikanske politik, minder han om.

Men der er ingen grund til at udråbe den venstreorienterede demokrat Bernie Sanders og den excentriske republikaner Donald Trump som vindere allerede nu.

- Der er kun afgivet nogle få hundredetusinde stemmer i Iowa foreløbig, men der er mange millioner stemmer, som endnu venter, så det er meningsløst allerede nu at udråbe vindere,

- Når jeg ser på de syv republikanske kandidater, så er der i politisk forstand nærmest samme afstand mellem dem, som der er fra Enhedslisten til De Konservative i dansk sammenhæng.

Han mener, det kan ende helt anderledes, end man antager lige nu.

Gifford var selv for otte år siden kampagnemedarbejder for Barack Obama, og han kender indgående processen med primærvalg.

Han er enig i, at ledelserne i Det Republikanske Parti og Det Demokratiske Parti er blevet taget på sengen med de utraditionelle kandidater, der har meldt sig i valgkampen, og som har overhalet mere traditionelle politikere som demokraten Hillary Clinton eller republikanerne Jeb Bush og John Kasich.

- Der er en boble i Washington, lige som der er en boble i København og i Bruxelles, og nogle gange mister man fornemmelsen for det politiske momentum, når man befinder sig inde i boblen. Og jeg tror, det er det, som er sket, siger ambassadøren.

Inde i boblen har man måske ikke opfanget vreden over den økonomiske ulighed i USA, siger han.

Gifford baserer antagelsen på sine egne erfaringer som demokrat. Han har selv været en af dem, som befandt sig inde i boblen.

/ritzau/