Ambassade i København undersøges for skandale
Canadas ambassade i Danmark bliver undersøgt for anklager om misbrug og chikane, skriver canadisk avis.

Sort arbejde, luddere i garagen og chikane af danske ansatte.

Sådan lyder nogle af anklagerne mod den canadiske ambassade i København, som bliver fremført i avisen Ottawa Citizen.

Anklagerne kommer fra ansatte på ambassaden, som beretter om en "institutionaliseret kultur" for tjenesteforseelser og chikane, som er startet helt tilbage i 1995, hvor en tidligere ambassadør blev hjemkaldt.

Det skete i al diskretion, efter en ung stuepige havde anklaget ham for at have overfaldet hende seksuelt.

Politiet blev aldrig indblandet i sagen, og ifølge de nye anklager er det tvivlsomme adfærdsmønster blandt de canadiske diplomater fortsat.

I et brev fra en gruppe anonyme whistleblowere til den canadiske udenrigsminister, John Baird, sættes der spørgsmålstegn ved en ejendomshandel, som ambassaden foretog sidste efterår, ligesom der berettes om uautoriseret privat brug af ambassaden, dens alkoholreserver og danske ansatte.

Også beskyldninger om racisme mod en dansk ansat, udokumenteret arbejdskraft og en episode, hvor prostituerede arbejdede i ambassadens garage nævnes.

Generelt berettes der om et "os og dem"-syn på de danske ansatte fra canadierne, hvilket har ført til klager over forskelsbehandling, manglende påskønnelse og kulturel ufølsomhed.

Anklagerne har fået udenrigsministeren til et sende et efterforskningshold til København for at lede efter beviser på de indtil videre udokumenterede anklager.

De anonyme whistleblowere afviser over for Ottawa Citizen, at de er på hævntogt eller ønsker at trække Canada gennem sølet.

De føler sig derimod forpligtet til at gøre opmærksom på problemerne, og noget tyder på, at det ikke kun er i Danmark, at canadierne har problemer med opførslen.

Ifølge operationelle revisioner fra udenrigsministeriet har canadierne måtte på inspektion på otte oversøiske ambassader fra 2009 til 2011.

Det canadiske udenrigsministerium har ikke ønsket at kommentere sagen.

/ritzau/