Aleppo: Her skal næste slag i Syrien stå
Syriens største by er også landets handelscentrum, og den er meget vigtig at have kontrollen over.

Kampene i den syriske by Aleppo er blevet intensiveret de seneste dage. Syriske oprørere forbereder sig på "alle slags moder" i landets største by, hvor USA og Europa frygter en massakre.

Og Aleppo er en ekstremt vigtig by at have kontrollen over. Det fortæller Ole Wøhlers Olesn, der er tidligere dansk topdiplomat og ambassadør i Syrien.

- Det er en by med et meget stærkt handelsliv og en by, som det er meget vigtig at kontrollere. Det er en meget stor by, hvor der altid har været tætte kontakter og samhandel med Tyrkiet på grund af byens placering, siger han.

Byen ligger i det nordlige Syrien, tæt på grænsen til Tyrkiet og har omkring 2,5 millioner indbyggere.

Under opstanden i Syrien, har der været protester i Aleppo, men byen er stort set blevet skånet for de voldsomme kampe, der har ramt andre syriske byer siden kampene mod Assad-styret brød ud i marts 2011.

Ole Wøhlers Olsen frygter, at kampene vil lægge byen i ruiner.

- Det er en meget smuk og driftig handelsby med meget store og flotte parker. Det er en meget flot by, som desværre nok kommer til at lide en betydelig skade, siger han.

Aleppo led under Assad-familiens vrede efter opstanden, der blev ledt af det muslimske broderskab fra 1979 til 1982 på grund af støttet til oprøret fra mange af byens købmænd.

Samlet set er de fleste af byens indbyggere sunnimuslimer, mens antallet af kristne udgør cirka 10 procent af befolkningen.

I byen ligger også ICARDA, som er et forsøgscenter der arbejder med dyrkning af kornsorter under vanskelige forhold som ørkenlignende klima. Centret er internationalt støttet, og også Danmark er med til at finansiere centret

FN udnævnte i 1986 byen til at være et "World Heritage Site" på grund af sin kulturarv.

/ritzau/AFP