Al-Qaeda svækket før 11. september

Terrortruslen mod Danmark er fortsat høj, men man skal ikke være ekstra bekymret i dag, vurderer ekspert.
Bin Ladens død har svækket al-Qaeda.
Bin Ladens død har svækket al-Qaeda. Foto: AP/via INTELCENTER / POLFOTO

For ti år siden fløj kaprede fly ind i World Trade Center og Pentagon og gav ordet terror en ny betydning. Bag angrebene stod terrornetværket al-Qaeda og lederen Osama bin Laden.

Siden fulgte krigen mod terror i Afghanistan, og i foråret kunne amerikanske specialstyrker likvidere al-Qaedas leder i Pakistan. Drabet på bin Laden har svækket organisationen, men ikke udryddet den.

"Al-Qaeda er ganske voldsomt presset i ledelsen, men det tyder på, at der er mange mindre grupper eksempelvis i Afghanistan, Somalia og Yemen, som man ikke har fået styr på. De er svækket centralt, men med stærke undergrupper," siger Helle Lykke Nielsen lektor på Center for Mellemøst-studier på Syddansk Universitet til Newspaq

Streng kontrol, indrejseregler og flysikkerhed har hidtil sikret Danmark mod de mindre grupper, og derfor kan man også føle sig rimelig tryg i dag.

"Vi er stadig i det højeste trusselsniveau, og 11. september har en symbolsk værdi, som nogen terrorister gerne vil markere, men om man skal være mere bekymret, det tror jeg ikke." Lykke Nielsen

Hun vurderer, at efterretningstjenesterne har styr på tingene.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.