Al-Khawajas advokat trækker sig i protest
Den dansk-bahrainske aktivist har taget syv-otte kilo på og skal have ny advokat efter optrin i retten.

Den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja skal have ny advokat under den omdiskuterede behandling af hans livstidsdom ved en civil domstol i Bahrain.

Hans advokat hidtil, Mohamed al-Jishi, har således trukket sig fra sagen efter aftale med al-Khawaja selv og i protest mod domstolens behandling af sagen.

Det oplyser al-Khawajas datter Maryam al-Khawaja til Ritzau.

- Myndighedernes behandling har gjort det nødvendigt, siger Maryam al-Khawaja.

I alt får 10 fængslede aktivister deres sager prøvet ved en civil domstol i stedet for den militære domstol, som i første omgang dømte dem.

Ifølge Maryam al-Khawaja skyldes al-Jishis beslutning, at retten pludselig besluttede, at forsvarernes vidner skulle udtale sig for lukkede døre i den ellers offentlige retssag. Og samtidig blev der nedlagt referatforbud i sagen, som ellers har stor bevågenhed overalt.

Maryam al-Khawaja fortæller, at det ifølge forfatningen gør retssagen ugyldig.

- Efter at have snakket med deres klienter, er de 10 advokater derfor stoppet. Al Jishi repræsenterer derfor ikke længere min far. Myndighederne har nu udpeget en ny advokat, som vi ikke kender, siger Maryam al-Khawaja.

Familien frygter, at den nye advokat er regimets mand.

- Min far har meddelt advokaten, at han nægter at blive repræsenteret af ham, siger hun.

Al-Jishi har gennem flere år kendt Abdulhadi al-Khawaja, der er en af de ledende shiamuslimske kritikere af den sunnimuslimske kongefamilie, som sidder tungt på magten, selvom størstedelen af Bahrains befolkning er shiamuslimsk.

Abdulhadi al-Khawaja blev anholdt sidste år for at opfordre til et systemskifte og siden idømt livsvarigt fængsel af en militær domstol.

Han nåede at sultestrejke 110 dage i protest, men blev ifølge hans familie dog tvangsfordret undervejs. Siden han stoppede sin sultestrejke, har han taget syv-otte kilo på over de seneste par måneder, fortæller Maryam al-Khawaja.

/ritzau/