Aktivister velkomne på nørrebroskole
Husbesættere vil besøge skoler og gymnasier for at fortælle om livet som aktivist. Hellig Kors Skole på Nørrebro byder dem ind i varmen

Aktivister fra Ungdomshuset og Foreningen For Flere Ungdomshuse tilbyder de københavnske skoler og gymnasier at »byde ind med aktivisternes synspunkter og holdninger, således at skoleeleverne får en alsidig tilgang til demonstrationer, husbesættelser, organisering af fristeder m.m.«

Politiet er skeptiske, men forslaget bliver godt modtaget på Hellig Kors Skole, der ligger tæt på Ungdomshuset på Nørrebro.

»Umiddelbart er jeg positivt indstillet. Det kunne være relevant i blandt andet samfundsfag og indgå i projektarbejde. Eller ske på initiativ af elevrådet. Problemstillingen med Ungdomshuset og husbesættelser er et godt udgangspunkt for at diskutere demokrati, og hvilke rettigheder og muligheder man har,« fortæller Klaus Mygind, skoleleder på Hellig Kors Skole.

Vigtigt med en modvægt

Foredragsholderne vil fortælle om deres liv som aktivister, hvad de har lært undervejs, og hvorfor de mener, at man til tider godt må overtræde lovens rammer, og derfor mener Klaus Mygind, at det er vigtigt med en modvægt til de unge aktivister.

»Det er en alvorlig konflikt og samfundsdebat, som kræver at blive alsidigt belyst. Og når det er en aktuel sag, vil jeg have begge parter med. Men hvem er den anden part? Politiet, politikerne eller Faderhuset?« spørger Klaus Mygind.

Ikke autonom skoling

Aktivisterne slår fast, at det ikke er et tilbud om autonom skoling :

»Vi mener, at man som ung kan profitere af at høre om alternative livsformer, fordi man derigennem kan reflektere over både egen og andres deltagelse i samfundet«, som de unge aktivister skriver.

Kan også invitere Jønke

Det får nu ikke Københavns Politi til at bifalde tilbuddet:

»Hvis skolerne synes, at det er vigtigere, end at de unge kan skrive og læse, når de går ud af skolen, så har de valget. Det er demokratiets regler, ligesom de kan invitere Jønke (Jørn Jønke Nielsen, drabsmand og medlem af Hells Angels) til at holde et foredrag. Men jeg ryster på hovedet. Og som forælder ville jeg aldrig tillade det,« lyder det fra vicepolitiinspektør Lars Nicolai Jensen fra Københavns Politis kriminalpræventive afdeling.