Aktivist om syrisk massakre: 15 timers gru
Aktivister prøvede at advare indbyggerne i syrisk landsby, inden hæren rykkede ind. Over 200 meldes dræbt.

Det var kort efter solopgang torsdag, at syriske regeringssoldater marcherede mod landsbyen Tremseh i Hama-provinsen, hvor aktivister forgæves prøvede at advare de 10.000 indbyggere.

- Jeg ringede med det samme til vores folk i landsbyen og sagde, at alle familier med det samme skulle skynde sig væk, fortæller en aktivist ved navn Ibrahim.

- Men militsfolkene lå allerede på lur i markerne uden for landsbyen - de dræbte de flygtende og smed dem i al-Asi-floden, siger aktivisten, der af sikkerhedshensyn hverken vil fortælle sit efternavn eller præcise opholdssted.

Det, der foregik i landsbyen i de følgende 15 timer, er ifølge regimekritikere et afgørende bevis for, at borgerkrigen i Syrien forlængst er en realitet.

Ifølge ubekræftede opgørelser er omkring 220 mennesker blevet massakreret i Tremseh.

Hændelsesforløbet kan rekonstrueres ud fra rapporter fra menneskerettighedsfolk og regimemodstandere. Til gengæld er den statslige syriske presse mere fåmælt.

Nyhedsbureauet Sana rapporterer om "store tab" blandt oprørerne, der skal have brugt israelske maskinpistoler.

Omkring 250 oprørere - deriblandt desertører - skal have opholdt sig i Tremseh, da militæret slog til torsdag morgen.

De havde ifølge aktivisten Ibrahim skjult sig i en forladt skole, der også tjente som våbenlager, og det var her, de første granater slog ned, da hæren indledte sin offensiv ved sekstiden om morgenen.

Om formiddagen kom det så til voldsomme kampe i landsbyen, fortæller flere regimekritikere. Men oprørerne formåede ikke at stoppe angrebet, og samtidig blev civile under flugten fra kampene myrdet i markerne uden for landsbyen.

Soldaterne tjekkede landsbybeboernes id-kort, og flere civile skal være blevet skudt direkte på stedet, mens enkelte aktivister blev anholdt.

Da hæren omsider rykkede ud af Tremseh ved 20-tiden, fandt de overlevende i landsbyen over 160 lig i gaderne, husene og markerne, og kun cirka 50 af ofrene var oprørere, så resten menes at være flygtet.

Den sunnimuslimske landsby har de seneste måneder gentagne gange været skueplads for demonstrationer mod Assad-styret i Damaskus.

/ritzau/dpa