AIDS-bekæmpelse lider under fordomme

Man kan sagtens leve længe og normalt med HIV og AIDS, men sygdommen er stadig stigmatiseret. Mange vælger testen fra af frygt for fordomme.
Det er 30 år siden, det første AIDS-tilfælde blev fundet. Man er kommet langt med medicinske fremskridt, men fordommene er de samme.
Det er 30 år siden, det første AIDS-tilfælde blev fundet. Man er kommet langt med medicinske fremskridt, men fordommene er de samme. Foto: colourbox

Det er 30 år siden, sygdommen AIDS begyndte at sprede sig blandt mennesker, og selv om der er sket massive medicinske fremskridt i behandlingen af HIV og AIDS, så har den brede befolkning stadig de samme fordomme og den samme forældede viden om sygdommen.

Det siger læger, organisationer og de HIV-smittede selv - ifølge Berlingske.

"Vi har efterladt danskerne med en forældet viden om HIV og AIDS. Der er sket en enorm udvikling på det medicinske område, og vi så gerne, at folk ikke var så bange for HIV-smittede mere, blandt andet fordi angsten betyder, at folk ikke lader sig teste. De kan ikke overskue omverdenens reaktion, hvis testen er positiv," siger AIDS-fondets direktør Henriette Laursen.

HIV-medicinen er i dag så god, at den ikke kun holder den smittede rask, den mindsker også risikoen for, at man smitter andre.

Derfor ærgrer det eksperterne, at Folketinget vil halvere statens forebyggelsespulje til HIV-oplysning - netop som de er ved at nå et punkt, hvor sygdommen kan bremses.

"Det undrer os, at man vil spare så få millioner, der kan forebygge enormt mange nye HIV-tilfælde," siger Henriette Laursen.

Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen afviser kritikken.

"Det er kommunerne, der står for den generelle forebyggelse, og de har ikke fået beskåret deres budgetter. Der er taget penge fra statens pulje, og der har vi som overalt på sundhedsområdet foretaget en benhård prioritering," understreger hun.

Kilde: Berlingske

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.