Afviste irakere kan ikke blive
Flygtningenævnet afviser at genoptage sagerne for de cirka 500 irakiske afviste asylansøgere, som har ventet i op mod fem år på et asylcenter, da de ikke kan sendes hjem.

Læs også: Stor opbakning til præster i Hillerød

Der er ingen hjælp at hente for de afviste irakere, der har fået afslag på at få opholdstilladelse i Danmark.

Flygtningenævnet afviser at genoptage alle sager med afviste irakiske asylansøgere, selvom FN’s flygtningehøjkommissariat har ellers netop vurderet, at det er for farligt at sende irakere fra den centrale og den sydlige del af Irak hjem. Det skriver skriver Politiken.dk.

»Den nye anbefaling fra FN indgår i vores overvejelser, når vi behandler nye asylsager. Men vi har vurderet, at der ikke er grundlag for at genoptage sagerne om ansøgere, som allerede er blevet afvist,« siger formanden for Flygtningenævnet, Bent Ove Jespersen, til Politiken.dk.

Anbefalingen fra FN fik dog fredag både Socialdemokraterne og de konservative til at ønske, at integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) og Flygtningenævnet så nærmere på mulighederne for at genoptage sagerne.

Samtidig foreslår Dansk Folkeparti nu, at Danmark opretter flygtningelejre i den nordlige del af Irak, som kan huse de afviste irakere.

»Det kan ikke være rigtigt, at irakiske asylansøgere skal have opholdstilladelse i Danmark, når store dele af Irak er fredligt, så må irakerne naturligvis sendes tilbage til disse fredelige områder og vente her til tilstandene i den centrale og sydlige del af Irak muliggør en tilbagevenden,« skriver Pia Kjærsgaard (DF) i en pressemeddelelse.

Lørdag samledes en række præster fra Hillerød på torvet for at protestere mod forholdene for de afviste irakiske asylansøgere.