Afviste ansøgere var slet ikke gode nok
Det er eftertragtet at gå på universitet, men det er ikke den eneste grund til, at mere end 7000 i år fik et afslag. Foto: www.colourbox.com
Mere end 7000 unge blev afvist på universiteterne i år, men 40 procent af dem, var faktisk ikke kvalificerede eller havde rod i ansøgningen.

Dette års mange afviste ansøgere på Universiteterne har fået oppositionen til at kræve flere studiepladser. Men 43 procent af de afviste var ikke kommet ind, selvom der havde været pladser nok.

Det viser en ny redegørelse fra Universitets- og Bygningsstyrelsen, ifølge Jyllandsposten.

Derfor har videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (V) nu sat en undersøgelse i gang, der skal klarlægge, præcis hvorfor 7453 unge fik en afvisning fra universiteterne sidste weekend.

"Vi ved, nogen har trukket deres ansøgning tilbage, men vi ved ikke, hvor mange. Det er de facts, vi skal have på bordet. Vi har brug for at få overblikket over, hvad er årsagen, inden vi kan finde ud af, hvad vi skal gøre ved det," siger hun til Newspaq.

Efter optagelsesstatistikken blev offentliggjort i weekenden, gik oppositionen ud og krævede, at universiteterne opretter flere uddannelsespladser, for om fire år vil der mangle 6000 højtuddannede. Og det krav står stadig ved sin magt på trods af de nye tal fra Universitets- og Bygningsstyrelsen, siger Socialdemokraternes forskningsordfører Rasmus Prehn.

"Der er ingen tvivl om fra vores side, at der er flere steder, hvor der er brug for flere pladser, for i fremtiden får vi brug for veluddannet arbejdskraft, og hvis ikke vi gør noget nu, kommer vi til at mangle den arbejdskraft," siger han til Newspaq.

Men Charlotte Sahl-Madsen mener, at siden 43 procent af de afviste heller ikke ville være kommet ind, hvis pladserne havde været der, så er behovet heller ikke så stort, som oppositionen hævder.

"Det er en fuldstændig useriøs og udokumenteret skrækkampagne oppositionen har, når de siger, vi svigter de unge," siger hun.

Rasmus Prehn hilser videnskabsministerens undersøgelse velkommen, men han mener stadig regeringen bør poste flere penge i universiteterne for at få skabt flere højtuddannede.

"I fremtiden handler det om at motivere og anspore fremtidens unge og ikke at sortere dem fra," siger han.