Afrika truer Burkina Faso med sanktioner
Den Afrikanske Union bebrejder, at militæret sætter sig på magten, selv om det var folket, der førte an.
Oberstløjtnant Issac Yacouba Zida har udråbt sig til præsident i Burkina Faso, men nu truer Den Afrikanske Union ham med sanktioner.
Oberstløjtnant Issac Yacouba Zida har udråbt sig til præsident i Burkina Faso, men nu truer Den Afrikanske Union ham med sanktioner. Foto: Theo Renaut/AP

Den Afrikanske Union (AU) har givet de nye militære magthavere i Burkina Faso to uger til at give magten tilbage til en civil regering. Sker det ikke, venter der sanktioner.

Det siger lederen for AU's freds og sikkerhedsråd, Simeon Oyono Esono.

Militæret tog inden weekenden magten, efter landets præsident i 27 år, Blaise Compaore, trådte tilbage efter flere dages omfattende folkelige protester.

Compaore havde forsøgt at omskrive forfatningen, så han kunne blive præsident i det afrikanske land i endnu en periode.

- Den Afrikanske Union er overbevist om, at forandringen er i modstrid med demokrati. Men det var et folkeligt pres, der førte til præsidentens tilbagetræden, konstaterer Esono.

Han mener, at militæret har misbrugt protesterne til selv at komme til magten.

- Så vi har noteret os oprindelsen til den folkelige revolte, som førte til, at militæret kom til magten, så derfor har vi fastsat perioden til to uger. Efter den periode vil vi iværksætte sanktioner, konstaterer han.

Oppositionsledere i Burkina Faso har protester højlydt mod, at militæret har sat sig på regeringsmagten, og oberstløjtnant Isaac Zida har udråbt sig til midlertidig præsident.

Mandag forsikrede Zida om, at militæret hurtigt vil overdrage magten til en overgangsregering, og at den skal anføres en person, som har bred opbakning i landet.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.