Afghansk betjent dræber to amerikanere
Taliban hævder at have infiltreret afghansk politi. Fredag skød en afghansk betjent to amerikanske soldater.

Afghanske soldaters og politifolks angreb på udenlandske soldater giver i stigende grad hovedpine blandt de Nato-lande, der har styrker i Afghanistan.

Fredag rettede en afghansk politimand sit våben mod to amerikanske soldater, og dermed nåede antallet af udenlandske soldater, som er dræbt af deres afghanske allierede, op på 39 i år.

Gerningsmanden blev også selv skudt og dræbt på stedet.

Angrebet skaber yderligere mistillid mellem vestlige og afghanske styrker. Det kommer en uge efter, at afghanere klædt i militæruniform dræbte seks amerikanske soldater.

USA's forsvarsminister, Leon Panetta, siger, at han er dybt bekymret over det stigende antal angreb indefra og de konsekvenser, det kan få for samarbejdet.

- Jeg er meget bekymret over disse hændelser på grund af de liv, der går tabt, og på grund af den mulige skade på vores bestræbelser for partnerskab, siger Panetta.

Talibans øverste leder, den enøjede Mullah Omar, hævder at angrebene er led i de militante islamisters plan om at skabe mistillid mellem udenlandsk og afghanske soldater.

- Hellige krigere har på kløgtig vis infiltreret fjendens rækker, i overensstemmelse med den plan, de fik sidste år, siger han i en tale, der markerer afslutningen på muslimernes fastemåned, ramadanen.

Inden for sikkerhedsstyrkerne har der også været folk, der har vist velvilje til at hjælpe Taliban "på skarpsindig og snedig vis", tilføjer Mullah Omar og opfordrer andre til at slutte sig til dem.

En Nato-talsmand afviser imidlertid, at Taliban har den indflydelse, gruppen påstår at have, og at skyderierne skulle være udført at talibanere.

- Det, vi har fundet frem til, er, at størstedelen af dem var forårsaget af personlig utilfredshed og stressende situationer, siger brigadegeneral Günter Katz.

/ritzau/AFP