afghanistan Oplysninger om tortur lå på nettet

En amerikansk borgerrettigheds-organisation har lagt dokumentation ud på nettet for, at afghanske fanger i amerikansk varetægt er blev udsat for tortur i 2002. På samme tidspunkt udleverede danske soldater fanger til amerikanerne.
Af Signe Højgaard Nielsen og Anna Rossman Thejsen
siho@avisen.dk
@BRØD:Allerede flere uger inden statsminister Anders Fogh Rasmussen i Folketingets spørgetid proklamerede, at der var »nul« at komme efter i forhold til anklagerne om, at danske soldater havde udleveret afghanske fanger til tortur, lå dokumenter frit tilgængelige på internettet, hvor amerikanske forhørsledere beretter om mishandlinger, seksuelle ydmygelser og vold over for afghanske fanger. Beretningerne om tortur stammer fra den samme fangelejr, som danske soldater udleverede fanger til.
Det var den amerikanske menneskerettighedsorgansiation American Civil Liberties Union (ACLU), der i starten af december måned sidste år lagde 10 edsvorne vidneafhøringer af amerikanske forhørsledere ud på nettet.
Organisationen har tidligere afsløret omfattende brug af tortur på den amerikanske Guantánamobase på Cuba.
I USA har organisationen ifølge dens egne oplysninger over 500.000 medlemmer, der støtter ACLU s kamp for at sikre borgernes rettigheder, herunder også fangers rettigheder.
Herhjemme undrer oppositionen sig over, at regeringen ikke havde oplysningerne om tortur i fangelejren i Afghanistan med i deres redegørelse for, hvad der skete med de 31 personer, som danske soldater udleverede til amerikaneres varetægt.