Afghaner dræber amerikanske Nato-soldater
For anden gang på et døgn er tre amerikanske Nato-soldater blevet dræbt af afghanere i Helmand-provinsen.

Tre amerikanske soldater er blevet skudt og dræbt af en afghansk arbejdsmand på en militærbase i det sydlige Afghanistan. Det er anden gang inden for 24 timer, at de internationale Nato-styrker rammes af dødelige angreb.

Skudepisoden fandt sted fredag aften i Garmsir-distriktet i Helmand-provinsen. Det er ikke langt fra, hvor tre amerikanske soldater fra en specialstyrke blev dræbt af en afghansk politimand og hans kammerater torsdag aften.

- Lad mig slå fast, at de to episoder helt klart ikke afspejler den generelle situation her i Afghanistan, siger koalitionens cheftalsmand, brigadegeneral Günter Katz, til journalister lørdag.

Der er på nuværende tidspunkt ingen nærmere detaljer om det seneste drab på de tre amerikanske soldater i Garmsir-distriktet, mens det står nogenlunde klart, hvad der dagen inden skete i Sarwan Qala-området i Helmand.

Torsdag aften var de amerikanske soldater inviteret til middag i Sarwan Qala-området i Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan for at drøfte sikkerhedsspørgsmål. Værterne var en lokal politikommandant og hans folk.

- Under middagen skød politikommandanten og hans folk soldaterne. Derefter flygtede de. Kommandanten var fra Afghanistans nationale politi og ansvarlig for politiopgaver i Sangin-distriktet, siger en højtstående afghansk embedsmand i området.

Nato og den amerikanske hær har bekræftet, at tre soldater er dræbt af en afghaner, der var i uniform.

Drabene sker på et tidspunkt, da Nato-soldater, herunder de danske i Helmand, er i fuld gang med forberedelserne til, at sikkerheden i landet i 2014 overdrages til de afghanske styrker.

Ifølge tal fra Nato har der siden januar i år været 25 angreb, hvor afghanske soldater eller politifolk har åbnet ild. De har dræbt 31 udenlandske soldater.

I fjor blev 35 udenlandske soldater dræbt i forbindelse med 21 angreb.

/ritzau/Reuters