Ældresag: Plejehjems medicin-fejl uacceptable
Ny rapport viser, at de tilsynsførende embedslæger krævede medicinske forbedringer på 84 procent af de 892 kontrollerede plejehjem. Foto: Colourbox
Der må rettes op på medicinhåndteringen på landets plejehjem, mener Ældre Sagen efter ny rapport.

Det kan simpelthen ikke passe, at de ansatte på landets plejehjem ikke har bedre styr på håndteringen af medicin.

Det fastslår Ældre Sagen, efter at nye tal viser, at antallet af plejehjem med "alvorlige fejl og mangler" i håndteringen af beboernes medicin er fordoblet på fire år.

Tallene viser, at de tilsynsførende embedslæger krævede medicinske forbedringer på 84 procent af de 892 kontrollerede plejehjem.

- Det er jo glædeligt, at området følges tæt. Men forholdene er helt uacceptable. Ikke nok med, at det står slemt til, det er tilmed blevet værre. Det må der rettes op på, siger Maj Vingum Jensen, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Hun forklarer, at fejlmedicinering af ældre gennem længere tid har været et velkendt problem, og at hun glæder sig over, at der næste år træder en national handlingsplan i kraft, som har fokus på problemstillingen.

Der bliver oprettet en lægemiddelenhed, som skal have fokus på patienter, der får mere end seks forskellige slags medicin.

- Det, håber vi, vil hjælpe patienterne. Men vi må stadigvæk kræve, at der sker noget i den daglige håndtering af medicin til patienterne, siger Maj Vingum Jensen.

- Det er et område, som skal følges tæt, siger hun.

Den ledende embedslæge i Sundhedsstyrelsen, Henrik Trykker, siger i Kristeligt Dagblad, at fejlmedicineringen kan skyldes manglende uddannelse af personale og spareiver og deraf tidspres i kommunerne.

Maj Vingum Jensen fortæller, at det er et svært, men vigtigt område, for hvis man som ældre fejler flere forskellige ting, har man brug for mange forskellige slags medicin.

- Hvis man både har været indlagt og haft sin egen læge ind over, så kan det give udfordringer med kommunikationen, hvis der så er mange piller, som skal håndteres flere gange om dage, og man samtidig er presset på tid, siger Maj Vingum Jensen.