Nu er den gal igen.
Kvinder efter overgangalderen bør ikke længere spise grapefrugt. I hvert fald hvis man skal tro en ny stor amerikansk undersøgelse.
Det viser sig nemlig, at disse kvinder har en 30 procent øget risiko for brystkræft, hvis indtaget blot er en kvart grapefrugt eller mere om dagen.
- Undersøgelsen viser helt klart en sammenhæng mellem grapefrugt og brystkræft. Men det er ikke så voldsomt, at jeg vil fraråde at spise grapefrugt, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.
Det er forskere fra Los Angeles og Hawaii, der har undersøgt sygdomsudvikling på en gruppe på af 46.000 kvinder, som er over overgangsalderen.
En kvinde i Danmark har cirka 10 procents risiko for at udvikle brystkræft i løbet af sit liv. Og med en daglig grapefrugt bliver det en en livsrisiko på 13 procent.
- Grapefrugt har så mange andre gavnlige egenskaber, blandt andet et højt indhold af c-vitamin. Men man behøver jo ikke spise en kvart grapefrugt hver dag. Det må være en afvejning, ligesom med hormoner, som også øger brystkræftrisikoen, siger Iben Holten.
Undersøgelsen fra University of Southern California, Los Angelse og fra University of Hawaii er offentliggjort i det ansete tidsskrift British Journal of Cancer.