Ældre er bedst til at kvitte smøgerne
Ny undersøgelse viser, at ældre er bedst til at droppe tobakken. Foto: www.colourbox.com/free
Ny undersøgelse viser, at ældre er bedst til at droppe tobakken. 70-årige Tove Foss blev eksryger i efteråret: "Det gik forbavsende let".

Mange dropper tobakken, efter at de er fyldt 60 år. Faktisk er danskere med gråt hår og voksne børn bedre til at kvitte smøgerne end yngre grupper.

Det viser en ny stor undersøgelse af danskernes rygevaner.

De fleste rygere vil gerne stoppe. Men når danskere over 60 år er bedst til at realisere målet skyldes det, at de har tid og overskud til at gå helhjertet ind i projektet.

Det siger Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse, der står bag den nye undersøgelse.

- Alle tror, at gamle mennesker ikke kan finde ud af forandring. Derfor er det enorm glædeligt, at den ældre gruppe er så forandringsparate. De ældre ønsker friheden, både den økonomiske frihed ved ikke at ryge og det med, at du ikke hele tiden skal tjekke, om du har smøgerne med, siger hun til Newspaq.

Andelen af rygere er størst blandt de 40-59-årige, hvor hver fjerde ryger. Jo ældre folk bliver, desto færre ryger. I dag er det 15 pct. af danskere over 70 år, der ryger, men faktisk er der 53 pct. i denne aldersgruppe, som tidligere har røget, viser den nye undersøgelse af danskernes rygevaner i 2014.

70-årige Tove Foss fra Tisvildeleje kvittede smøgerne i efteråret. Hun er glad for beslutningen, selvom den ikke var planlagt.

- Jeg blev forkølet og kom til at hoste meget. Det er svært både at ryge og hoste. Samtidig smagte cigaretterne mig ikke længere, og så kunne jeg jo lige så godt holde op, siger hun til Newspaq.

Selvom Tove Foss har røget i 50 år, i gennemsnit en pakke om dagen, blev hun eksryger uden brug af hverken nikotinplastre, rygestopkursus, e-cigaret eller nikotintyggegummi.

Dermed passer hun godt ind i undersøgelsen, der viser, at tre ud af fire gennemfører et rygestop uden brug af hjælpemidler.

- Mange tror, at man ikke kan holde op med at ryge uden hjælpemidler. Men det gør langt, langt de fleste. Hvis først man har besluttet sig for at stoppe, skal det også nok lykkes, siger Inge Haunstrup Clemmensen, der gør op med fordommen om, at cigaretter en "en god ven", man skal tage afsked med.

- Jeg giver ikke meget for 'den gode ven'. Cigaretter er nærmere en ægtefælle, man har levet sammen med i mange år og som forsøger at slå dig ihjel og stjæle alle dine penge.

For Tove Foss har rygestoppet givet mere energi og en bedre lugtesans.

- Jeg har lidt flere kræfter end tidligere, og så sparer jeg selvfølgelig penge, selvom jeg ikke mærker det så meget i det daglige, når man er vant til bare at køre kortet igennem, siger Tove Foss.

Undersøgelsen af danskernes rygevaner er gennemført fra 17.november til 7. december 2014. Der er 5050 deltagere i undersøgelsen, og dataindsamlingen er foretaget via internetpanel.

Newspaq