Æggeskallen vinder frem
Dobbelt så mange kører med cykelhjelm i dag som for to år siden.

Flere danskere er begyndt at tænke med hovedet ... eller måske snarere på hovedet.

I hvert fald er antallet af cyklister med cykelhjelm fordoblet på bare to år. Det viser en opgørelse fra Rådet for Større Færdselssikkerhed. Når ni cyklister kommer kørende, er der i gennemsnit én af dem, der kører med cykelhjelm.

Særligt de voksne er blevet bedre til at huske at beskytte hovedet i forhold til for to år siden, og også skolebørnene husker at spænde hjelmen. Derimod står det ikke så godt til blandt de unge og ældre.

Kampagner og en større udbredelse har gjort æggeskallen mere brugt.
»Efterhånden som man ser flere og flere med cykelhjelm i bybilledet, bliver det også lettere selv at spænde hjelmen,« skriver Rådet for Større Færdselssikkerhed.

Dansk Cyklistforbund er også glade for, at flere bruger hjelm i trafikken, men på deres hjemmeside opfordrer de flere forældre til at bruge hjelm - både fordi det er sikrere, men især også for det gode eksempels skyld. Hvert år kommer hele 11.000 børn under 14 år på skadestuen efter trafikulykker. Fire ud af fem af disse børn var på cykel, da ulykken skete, viser tal fra Ulykkesregistret. Det er ofte hovedet, det går ud over. Hænder, arme og skuldre er mest udsatte, men i 28 % af alle cykelulykker er hovedet den primært skadede kropsdel.

Kilde: Ugens tal for folkesundhed. Nr. 5 - 2006