Æg skiller vandene. De fleste elsker dem, men de er også gennem tiden kommet lidt i skammekrogen, fordi æggeblommen er kolesterolrig.
Men de seneste års forskning viser, at man sagtens kan spise op til tre æg om dagen uden risiko for forhøjet kolesteroltal. Faktisk producerer kroppen mindre kolesterol, jo mere du indtager. Og der er også en god og en knap så god kolesterol, hvor æggeblommen hører under førstnævnte. Udover det er æg rige på både B-vitaminer, mineraler og gode fedtsyrer.
Ifølge Landbrug & Fødevarers nyeste analyse fra sidste år, så spiser hver dansker 3-5 æg om ugen, hvor de 60-70-årige spiser flest, og de 18-29- årige spiser færrest.
Flere danskere end tidligere associerer æg med sundhed og færre associerer det med forhøjet kolesterol. Hele 63% opfatter i dag æg som sunde og ikke usunde – det var lige omvendt for nogle år siden. Æggenes alsidighed gør, at de kan spises døgnet rundt, dog oftest til morgenmad i weekenden, for hvad er en god morgenmad uden æg?
Sådan vil vi ha' dem
Og hvordan foretrækker danskerne så deres æg? Her er analysens svar, hvor det gode gamle spejlæg stadig er i toppen:
Spejlæg: 64%
Blødkogt æg: 54%
Hårdkogt æg: 53%
Omelet: 42%
Røræg: 42%
Æggekage: 41%
Rugbrød med æg: 40%
Pandekager: 37%
Småkager med æg: 34%
Tærte: 27%
Helt nederst på listen kommer pocheret æg med kun 4%
Tips om retter og æg generelt
Røræg:
Hvis du vil lave den bedste røræg/scrambled æg, så slå æggene ud i en skål, tilsat lidt salt og pisk det sammen med et piskeris. Tilsat hverken mælk, fløde eller vand. Kom smør på panden, og lige når det er smeltet, så hæld æggemassen ud og rør forsigtigt rundt med en paletkniv. Lad det stå i et lille minut, hvor du så skruer ned for varmen og vender æggemassen forsigtigt rundt, indtil de har opnået den rigtige cremede konsistens og sluk så for panden. Husk, at jo højere varme jo større risiko for brændt og svovl-lugtende æg, så styr varmen godt.
Blødkogt æg
Ja, ja - alle har deres egen metode, men den her virker hver gang: Kom æggene i koldt vand i en lille kasserolle med låg - du behøver ikke at dække æggene med vand - dampen koger dem. Tænd for varmen og indstil uret på 8 minutter. Tag dem herefter af og kom rigeligt med koldt vand over, så er de perfekt blødkogte. Meget store æg, kan få 9 minutter. Hårdkogte æg skal lige have 2-3 minutter mere.
Er de kogte?
Man har nogle æg i køleskabet, som man ikke ved er kogte eller ej. Den nemmeste metode er at give dem en snurretur på køkkenbordet. Drejer de rundt som en snurretop er de kogte, hvis de kun sløvt drejer rundt, er de rå.
Friske eller ej
Hvis man er i tvivl om, hvor gamle ens æg er, og man ikke lige har emballagen til at tjekke efter med, så sænk ægget ned i et glas vand. Synker det til bunds er det friskt, flyder det lidt rundt i toppen, skal du kassere det.
På køl eller ej
Æg kan sagtens opbevares i et spisekammer – i Sydeuropa er æggene aldrig på køl – heller ikke i butikkerne. Dog kan du ikke skiftevis opbevare en bakke æg på køl og i spisekammeret. Enten står de på køl eller ikke.