Administration 

Amnesty: Det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed

Fremtrædende statsledere promoverer et verdensbillede præget af had og frygt, som skaber fordomme og polarisering. Men det inspirerer samtidig endnu flere til at kæmpe for en mere fri og tryg fremtid. Sådan lyder det i Amnesty Internationals årsrapport, der peger på, at det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
I 2017 oplevede verden de skræmmende konsekvenser af en hadefuld politisk retorik, der truer med at normalisere massiv diskrimination af marginaliserede befolkningsgrupper, og som i nogle dele af verden førte til drab og overgreb på mennesker i tusindtal.

Sådan lyder analysen fra verdens største menneskerettighedsorganisation, Amnesty International, der i dag offentliggør sin årsrapport for kalenderåret 2017 og med den gør status over den aktuelle globale menneskerettighedssituation.

"Den amerikanske regerings åbenlyst diskriminatoriske indrejseforbud satte i januar scenen for et år, hvor politiske ledere i nogle dele af verdenen endte med at føre hadets politik til dets ultimative konklusion", siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

"Med den forfærdelige etniske udrensning af rohingyaerne i Myanmar så vi den ultimative konsekvens af et samfund, der bliver opmuntret til had, til at udpege syndebukke og til at frygte minoriteter", siger Salil Shetty.

På den positive side peger Amnesty på, at den voksende globale bevægelse af aktivister og af ganske almindelige mennesker, som kæmper for social retfærdighed, giver et ægte håb om, at bevægelsen imod konflikt og polarisering kan blive vendt.

Regeringer svigter menneskerettighederne

Amnestys årsrapport dækker i år 159 lande og giver dermed den mest omfangsrige aktuelle analyse af den globale menneskerettighedssituation. I den påpeger Amnesty International, at ledere som al-Sisi, Duterte, Maduro, Putin, Trump og Xi sidste år undergravede rettighederne for millioner af mennesker, og at foruroligende få regeringer stod vagt om menneskerettighederne.

"Det svage modsvar på forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser fra Myanmar til Irak, Sydsudan, Syrien og Yemen understregede manglen på global vilje til at sikre menneskerettighederne. Mange regeringer er skamløst i gang med at tilbagerulle årtiers hårdt tilkæmpede rettigheder", siger Salil Shetty.

Blandt de tilbageskridt, som Amnesty International oplister, er indskrænkningen af retten til at protestere i Frankrig og forsøgene på at tilbagerulle kvinders rettigheder i Rusland, USA og Polen. Med lanceringen af årsrapporten i Washington, USA, advarer Amnesty International samtidig om, at den amerikanske præsident Trumps angreb på menneskerettighederne har sat et farligt eksempel for andre regeringer.

"Den amerikanske regering har svigtet. Men selvom flere af Trumps tiltag krænker menneskerettighederne både ude og hjemme, har aktivister fra hele USA mindet os om, at kampen for menneskerettigheder altid er blevet ført og vundet af mennesker i deres lokalsamfund", siger Margaret Huang, direktør for Amnesty USA.

Protestbevægelser tager til

Tilbageslagene i 2017 inspirerede også ekstraordinært mange mennesker til at tage del i igangværende rettighedskampe, noterer Amnesty International, og nævner en række sejre, som aktivister sidste år var med til at sikre. Disse inkluderer afskaffelsen af Chiles totale abortforbud, afgørende skridt mod lige ægteskabsrettigheder i Taiwan og en historisk sejr i kampen mod tvangsflytninger i Abuja, Nigeria. Amnesty fremhæver også, hvordan den historisk store kvindemarch i USA spredte sig til resten af verdenen, ligesom #MeToo-bevægelsen formåede at sætte globalt fokus på kampen imod sexchikane og overgreb mod kvinder.

"De ukuelige kvinder, som står i spidsen for stærke menneskerettighedsbevægelser, minder os om, at ønsket om lighed, værdighed og retfærdighed aldrig lader sig slukke. Protestbevægelserne tager til i styrke, og hvis regeringer ikke lytter, så mister de deres legitimitet", siger Salil Shetty.

Mennesker angrebet for deres identitet

I sin årsrapport understreger Amnesty International behovet for at gå imod den hadefulde retorik, som sidste år kom til udtryk i fremmedfjendske slogans under eksempelvis nationalistiske marcher i Warszawa, Polen og Charlottesville, USA, og som er set i angreb mod LGBTI-samfund fra Tjetjenien til Egypten.

Tendensen blev også eksemplificeret i udfald mod flygtninge og migranter fra allerhøjeste regeringsniveauer. Her løb Trump-administrationen med overskrifterne for sin anti-flygtninge-retorik, men den amerikanske regering var ikke ene om at forfølge fremmedfjendske politikker, påpeger Amnesty International:

"Nok har Trumps politik markeret en ny æra af tilbageslag for menneskerettighederne, men de er ikke unikke. Fra Ungarn til Australien har politikere længe behandlet flygtninge og migranter som problemer, der skal sendes videre til andre i stedet for som mennesker, der har rettigheder, og som fortjener vores medfølelse", siger Salil Shetty.

Ytringsfrihed bliver afgørende i 2018

Fremtrædende statslederes vilje til at bruge "fake news" til at manipulere den offentlige mening kombineret med angrebene mod de institutioner, som skal sikre, at magthaverne spiller efter reglerne, gør, at ytrings- og forsamlingsfrihed bliver helt afgørende for menneskerettighedskampen i år, forudser Amnesty.

"I 2018 kan vi ikke tage det for givet, at vi vil være frie til at forsamle os i protest eller til at kritisere vores regeringer. At tale magten imod er blevet farligere", siger Salil Shetty.

Amnesty påpeger i sin årsrapport, at hundredvis af aktivister sidste år blev dræbt, mens myndigheder forsøgte at tvinge aktivister og medier til tavshed. Flest journalister var fængslet i Tyrkiet, Egypten og i Kina, hvor Nobelprisvinderen Liu Xiaobo døde i fængsel for sin kritik af regeringen. Også Amnesty International kom i 2017 under direkte angreb, med trusler mod organisationens arbejde i Ungarn og med fængslingen af to ledende medarbejdere i Tyrkiet - en situation uden fortilfælde i organisationens historie.

"Regeringer mener, at de åbent kan erklære, at menneskerettighedsaktivister er legitime mål. De kan lukke vores aviser, undergrave vores domstole og fængsle aktivister. Men vi nægter at tie. Hvis den legendariske kinesiske aktivist Liu Xiaobo har lært os én ting, så er det, at vi skal tale magten imod, når det virker mest umuligt at gøre det", siger Salil Shetty.

"Vi er vidne til en historisk stigning i antallet af mennesker, der rejser sig og kræver retfærdighed. Hvis statsledere ikke er opmærksomme på, hvad der driver folk til at protestere, vil det i sidste ende ramme dem selv. Folk har gjort det klart, at de ønsker menneskerettigheder. Nu er det regeringernes tur til at vise, at de lytter", siger Salil Shetty.

Ris og ros til Danmark

Også Danmark er nævnt i årsrapporten. Her kritiserer Amnesty International ikke mindst Danmark for at have forladt FN's kvoteflygtningeprogram:

"Mens vi i år fejrer 70-året for menneskerettighederne, er der i den grad brug for lande, som viser, at opbakningen til menneskerettighederne og troen på, at vi kan finde fælles løsninger, ikke er svækket. Derfor er Danmarks beslutning om at trække sig fra FN's kvoteflygtningeordning et alvorligt tilbageslag. Samtidigt holdt fremtrædende danske politikere sig ikke tilbage med at kritisere menneskerettighederne", siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark

"Det er tid til at stå vagt om menneskerettighederne for sikre en mere retfærdig, fri og tryg verden. Derfor glæder vi os over, at 167.000 danskere sidste år skrev under på Amnestys aktioner og dermed støttede arbejdet for menneskerettighederne ude og hjemme", siger Trine Christensen.

Foruden kvoteflygtningeordningen kritiserer Amnesty International i sin årsrapport Danmarks mangel på en samtykkebaseret voldtægtslovgivning, adskillelsen af asylsøgende ægtepar, betingelserne for mennesker på tålt ophold samt fraværet af klare retningslinjer for medicinsk behandling af interkønnede børn. Der er dog også ros til Danmark for sidste år at have fjernet transkønnede fra listen over psykiske sygdomme - som det første land i verden.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

en bus er tiltet i grøft
Krimi

Tre alvorligt til

skade i busulykke

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt 

varebil holder smadret på motorvej
Krimi

Motorvej blokeret:

Op til tre timers ventetid

meget varmt sydpå i europa
Nyheder

Danske rejseselskaber

giver gæster varmeråd

logo på legoland parken
Nyheder

Legoland i rekordsalg

stor bygning i centrum af aarhus
Krimi

Udvist: Voldtog

og røvede prostituerede 

politi til stede på vej
Krimi

Ramt af bus:

Fodgænger død 

par poserer
Nyheder

Vild med dans-stjerne:

En mavepuster

ødelagt lastbil
Krimi

Lastbil brager ind i gangbro 

par poserer ved galla
Kendte

57-årige Boris Becker:

Far for femte gang