Advarsel til forældre: Dit barn kan blive skærmjunkie
Digital dannelse starter allerede i spædbarnsalderen, siger ekspert. (Foto: Foto: Jessica Lewis/Pexels)
Kommune laver målrettet indsats for at forebygge børn og unges afhængighed af computerspil, tablets, mobiltelefoner og sociale medier.

Flere og flere børn og unge bliver afhængige af computerspil, tablets, mobiltelefoner og sociale medier. Det får alarmklokkerne til at ringe hos SSP i Næstved, der er et tværfagligt samarbejde mellem skole, socialområdet og politi, skriver Sjællandske.

SSP ser tilfælde, hvor børn helt ned til 3. klasse er afhængige af skærmen. De har derfor igangsat en målrettet indsats for at forebygge børn og unges afhængighed og gøre forældrene opmærksomme på, hvad det kan betyde, hvis de ikke sætter grænser, og deres børn bliver skærmjunkier.

- Vi ser for mange, der er afhængige af de sociale medier eller computerspil. De bliver kulrede i hovedet og aggressive og tager det med i klasselokalet. De har tabt kontrollen, og de har svært ved at koncentrere sig og sove om natten, fortæller SSP konsulent i Næstved Kommune, Anne Gunnerud Mortensen.

Det er for sent, hvis man først starter indsatsen i 0. klasse. Digital dannelse starter allerede i spædbarnsalderen, siger hun.

- Det er vaner, der skal være dannet tidligt, og forældrene skal være rollemodeller. Når forældre skifter ble eller går tur med barnevognen, er det ofte med mobiltelefonen i hånden. Vores bekymring går på, at der er for mange forældre, der kigger mere på deres mobil end på deres børn, siger hun.

Den tendens bekræfter ledende sundhedsplejerske i Næstved Kommune, Helle Kjølhede. Her gør de meget ud af at tale med forældrene om, hvor vigtigt det er, de er nærværende. Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis et lille barn gentagne gange oplever ikke at få kontakt. De kan blive relationsforstyrret og på sigt have svært ved at aflæse andres signaler, fortæller hun.

- Så giver de i værste fald op, og så trækker de sig ind i sig selv. Det er faktisk alvorligt. Det er helt sikkert forældrenes ansvar, og de skal gå foran som rollemodeller, siger Helle Kjølhede.

Sjællandske
via Listen To News