Det er udbredt viden, at det er en rigtig dum idé at efterlade sin hund - og børn for den sags skyld - i en brandvarm bil en glohed sommerdag.
Og det samme gør sig faktisk også gældende, når temperaturen omvendt nærmer sig frysepunktet i de kolde vintermåneder.
Det kan nemlig gå hårdt ud over dyrene, lyder det fra familiedyrschef Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.
- De kan blive afkølet i sådan en grad, at de kan blive syge eller dø af det. Man skal derfor være opmærksom på, hvad det er for en pels, hunden har, fortæller han.
Nogle hunderacer har en pels, som sagtens kan tåle kulden, mens andre racer ikke har den nødvendige polstring.
En opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 viser, at 52 personer henvendte sig i 2023, fordi de var bekymrede for en hund, der var efterladt i en kold bil.
- Generelt skal man huske på, at når bilmotoren er slukket, og bilen holder stille, og hunden ikke har mulighed for at bevæge sig, så vil bilen lynhurtigt blive kold, påpeger Jens Jokumsen.
Derfor anbefaler familiedyrschefen også, at du helt undlader at efterlade din hund i bilen en kold vinterdag.
- Er det strengt nødvendigt, kan du give hunden beklædning på og lægge dit telefonnummer i forruden. Så kan bekymrede forbipasserende altid kontakte dig, hvis de er i tvivl om, hvor længe hunden har været i bilen, siger Jens Jokumsen.
En tommelfingerregel er, at når udetemperaturen rammer cirka nul grader, falder temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme helt ned på nul grader.
Og når det har været så koldt som på det seneste i januar måned, så er der flere ting at være opmærksom på som hundeejer også uden for bilen.
Det fortæller hundeekspert Lotte Evers fra Agria Dyreforsikring, som opfordrer til, at du som det første passer på din hunds poter.
- Kombinationen af kulde og salt på vejene gør, at hundens poter er på overarbejde, fortæller hun.
Salten udtørrer nemlig poterne og kan lave sår eller sprækker, som er pinefulde for hundene.
- Giv gerne hunden noget potevoks på inden gåturen, og når I er hjemme igen, så vask poterne i lunkent vand, og smør dem ind i potecreme, lyder det fra Lotte Evers.
- Har du en hunderace med meget pels på poterne, så trim gerne pelsen lidt. Det mindsker risikoen for svamp, fordi hunden ofte har våde poter, og det kan være svært at holde tørt i sne og regn.
Derudover kan det ifølge Lotte Evers være en god idé at give din hund tøj på.
- Nogle racer er mere udsatte for kulde end andre. Kortpelsede hunde som dalmatinere eller gravhunde skal gerne have tøj på, når det er så koldt, som det har været på det seneste.
- Men hunde, som har underuld, har ligesom termotøjet på og har en noget større modstand over for kulde.
Som et tredje vintertip anbefaler Lotte Evers, at du holder dig fra at gå ture ved frosne søer, hvis hunden ikke er i snor.
- Det er en stor risikofaktor, at hundene falder igennem, og det ender som regel på tragisk vis. Så på med snoren - også hvis du går i et område, du ikke kender, hvis der nu skulle være en sø i nærheden.
/ritzau fokus/
Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus