Advarede regeringen for 14 år siden - nu mister staten milliarder
Rasmus Jarlov oversender ny evaluering af revisionspligten til Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er håb om, at ny evaluering af revisionspligten vil komme med en reel vurdering af, hvad konsekvenserne er for statskassen.

Allerede i 2004 blev regeringen advaret mod at lempe revisionspligten, som har til formål at lette de administrative byrder for erhvervslivet.

Advarslen kom fra Ole Kjær, daværende direktør i Skat. Han advarede om, at det ville koste statskassen penge, men siger nu til TV 2, at Skat "blev kørt over af Erhvervstyrelsen".

Ifølge TV 2 koster den droppede revisorpligt staten 1,5 milliarder kroner - om året.

Fra 12 til 123.000

Siden 2006 er revisionspligten blevet lempet tre gange, således at kontrollen med små og mellemstore virksomheders (SMV) skattebetalinger er blevet slappere, er antallet af SMV'ere, som er undtaget fra at anvende en revisor, eksploderet fra 12 i 2006 til over 123.000 i 2016.

I august bebudede skatteminister Karsten Lauritzen (V), at han vil gøre op med lempelserne, og fredag oversender erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) ministeriets nye evaluering af revisionspligten til Folketinget.

Rasmus Jarlov indleder samtidig forhandlinger med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om en ændring af revisionspligten, skriver TV 2.

Hvad kan man få for 1,5 milliarder?

Regeringen gav i finansloven 2015 selv et bud på, hvad man kan få for 1,5 milliarder kroner.

Her skrev regeringen blandt andet: 

"Mere og bedre uddannelse er afgørende for, at vi i Danmark kan sikre velstand og velfærd i fremtiden. [...] Med finanslovforslaget for 2015 fortsætter vi satsningen ved at løfte investeringerne på uddannelsesområdet fra 2014 til 2015 med knap 1,5 mia. kr.

UDVID

Ønske fra Fogh og Bendtsen

Lempelsen af revisionspligten var et udkomme af, at Fogh-regeringen og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) i 2004 ønskede, at nedsætte erhvervslivets administrative byrder med 25 procent.

Ole Kjær advarede dengang om, at det ville gå ud over skattekontrollen. Men året efter skrev Erhvervsministeriet i en undersøgelse, at "en afskaffelse af revisionspligten synes derfor kun i begrænset omfang at kunne få betydning for kvaliteten af selvangivelserne", skriver TV 2.

Undersøgelsen kom alene fra Erhvervsministeriets embedsmænd. Blandt andre Skat fik ikke mulighed for at kommentere undersøgelsen.

- Vi lå i indbyrdes krig med Erhvervsstyrelsen dengang. Vi var bekymrede over flere tiltag, men Skatteministeriet var et juniorministerium, og Bendt Bendtsen var vicestatsminister, så der var ikke noget at gøre, siger Ole Kjær.

Lektor: "Tendentiøs"

I 2009 kom en evaluering af tiltaget i 2006. Her blev det konkluderet, at lempelsen af revisionspligten stort set ingen negative konsekvenser havde haft.

Dengang advarede lektor og ph.d. i revision, Lars Kiertzner, om, at evalueringen var "tendentiøs" og, at der var behov for "”mere pålidelige og transparente data og analysemetoder".

Alligevel blev et nyt lovforlag fra den daværende erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), i 2010 vedtaget.

Regnet forkert i 10-12 år

FSR - Danske Revisorer håber, at den evaluering Rasmus Jarlov nu afleverer er bedre end de tidligere:

- Vi kan i hvert fald sige, at ministeriet har regnet godt og grundigt forkert de sidste 10-12 år. Det gør os skeptiske, men vi håber, at Erhvervsministeriet denne gang vil komme med en reel vurdering af, hvad konsekvenserne er for statskassen, siger erhvervspolitisk direktør Tom Vile Jensen, FSR - Danske Revisorer.

Rasmus Jarlov oplyser til TV 2, at den nye evaluering er lavet i samarbejde med Skatteforvaltningen og professor Thomas Riise fra CBS.