Århusianere er bedst til bus-fusk
Sidste år fangede Århus Sporveje 26.000 passagerer i busserne der ?kørte på røven?. I København ? med fire gange så mange busser ? røg kun 4.300 i fælden.

Danmarksmestrene i at ?køre på røven?, som det så smukt hedder, når man kører i bussen uden billet, tilfalder buspassagererne i Århus. Sidste år kørte 26.000 i fælden og blev fanget af billetkontrollen. I København er tallet blot 4.300 med fire gange så mange busser, skriver Stiften.dk.

En del af forklaringen er, at passagererne i Århus stiger ind bag i bussen og trækker billetten i en automat, mens man i stort set alle andre steder i landet skal købe billetten hos chaufføren. Det er med andre ord temmelig nemt at snyde i Århus.

»Jeg er godt klar over, at det måske ikke er moralsk forsvarligt, men nu hedder det jo en afgift og ikke en bøde. Jeg betaler gladeligt 500 kroner, når en kontrollør spørger til min billet. Det har jeg gjort fem gange i alt, og det er faktisk meget billigere i længden end at købe billet,« siger en billetløs passager til stiften.dk.

Men kundechefen hos Århus Sporveje, Kim Heikki, er godt tilfreds med systemet i Århus ? ikke mindst fordi busserne kommer hurtigt videre til næste stop med selvbetjeningens-metoden i bussens bagende.

»Jeg vil stadig fastholde, at det ikke kan betale sig (at snyde, red.),« siger han og forklarer, at der snydes mest på buslinier, der kører forbi de store uddannelsesinstitutioner, ligesom det også er set, at en gruppe spæder sammen i en kasse og bruger den fælles kassebeholdning til at betale afgiften på de 500 kroner.

Men forklaringen på århusianernes rekord kunne jo også være, at Århus Sporveje blot er bedre til at kontrollere end kollegerne i København og andre steder.