Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Jordbærlikør fra Fary Lochan Destilleri a/s i Farre ved Give tæt på Vejle har imponeret dommerne og taget prisen foran otte andre finalister og 126 tilmeldte lokale varer i konkurrencen om den eftertragtede pris.
Det gav da også kamp til stregen, da dommerne skulle bedømme så forskellige finalevarer som havregryn, øl og likør, der hver især scorede højt på flere af kriterierne om smag, råvareoprindelse, emballagedesign samt historien bag produkt og virksomhed.
Dommernes begrundelse for sejren til Jordbærlikør fra Fary Lochan Destilleri er bl.a., at produktet er en gentænkning af en dansk tradition for likør med lokale bær - en gentænkning, som hilses velkommen:
Wow, det smager overraskende godt. Den har en tydelig og ægte jordbærsmag i god balance med alkohol.
Her er det virkelig lykkedes at hælde jordbær på flaske og forlænge følelsen af dansk sommer for voksne.
Mere end blot en konkurrence
Med prisen følger 50.000 kr. og muligheden for at komme på Coops hylder for Lokale Varer.
"Vi er fantastisk glade for at vinde i konkurrence med så mange andre, meget dygtige producenter. Pengene vil vi bruge til at producere meget mere jordbærlikør," siger Anne Birgitte Jørgensen, Tine Toft Laursen, Morten Jørgensen og Thomas Smidt-Kjærby, Fary Lochan.
Det er anden gang, at Årets Lokale Vare kåres, og hele 61 ud af de 123 varer, der var tilmeldt sidste års konkurrence, har indgået en aftale med Coop om at komme på hylderne for Lokale Varer.
"Det er et imponerende tal, og i Madkulturen er vi glade for og stolte over, at indsatsen på området for lokale varer nytter. Flere gode lokale varer gavner både producenter og forbrugere, og prisen for Årets Lokale Vare skal understøtte denne særlige type varer, der dyrker det lokale og arbejder ud fra principper, som vi mener, er med til at sikre bedre mad. At næsten halvdelen af sidste års tilmeldte varer i dag har en aftale med Coop er glædeligt og forhåbentlig noget, vi ser gentaget i år", siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Salget af lokale varer stiger
Ifølge Coop stiger salget af lokale varer, og forventningen er, at salget fortsat vil stige de kommende år.
"Vores kunders interesse for lokale danske varer er kun stigende, og vi forventer, at den tendens vil fortsætte de kommende år. Derfor er vores største udfordring, at finde nye spændende lokale varer. Årets Lokale Varer 2016 har vist, at kvaliteten og udbuddet vokser," siger chef for Lokale Varer i Coop, Christian Christensen.
Læs mere på cooplokalevarer.dk og på madkulturen.dk
For yderligere information:
Christian Christensen, chef for Lokale Varer, Coop, tlf.: 51 59 36 17
Malene Mosbæk, projektleder, Madkulturen, tlf.: 29 28 84 20
OM ÅRETS LOKALE VARE
Konkurrencen
Alle godkendte fødevareproducenter af lokale kvalitetsvarer kan deltage. Lokale fødevareprodukter, der er tørvarer inkl. drikkevarer, som ikke kræver opbevaring på køl eller frost, kan deltage i konkurrencen - dog ikke røgvarer, dyremad og babymad. Varen skal være produceret lokalt, mens lokale og danske ingredienser vægtes højt ved bedømmelsen.
Lokale fagpersoner og forbrugere i ni landsdele i Danmark udvælger finalister blandt de mange smagsoplevelser, som lokale producenter tilmelder. De ni lokale vindere deltager i den nationale konkurrence og honoreres med 5.000 kr.
Vinderen af den nationale finale modtager en præmie på 50.000 kr. og får retten til at bruge Årets Lokale Vare 2016-logo på vinderproduktet. Alle finalister bliver tilbudt rådgivning om, hvordan deres produkt kan udvikles og evt. komme på hylderne i Coop.
Bedømmelseskriterier
Produktets smag og den sanselige oplevelse, det giver, vægtes højt, men der lægges også stor vægt på emballage og råvareoprindelse samt den gode historie og passion bag produktet.
Dommere
Det nationale dommerpanel:
Claus Holm - kok og produktudvikler
Christine Bille Nielsen - madskribent og kok
Jesper Clement - forsker i design af mademballage og forbrugeradfærd, CBS
Dorte Storper - direktør i VIFU og projektleder i Smagen af Danmark
Judith Kyst - direktør i Madkulturen
Christian Christensen - chef for Lokale Fødevarer i Coop
Landsdele og lokale vindere
Syd- og Sønderjylland: Jordbærlikør fra Fary Lochan Destilleri (national vinder)
Nordjylland: Jubilæumssalt fra Læsø Salt
Midt- og Vestjylland: Stauning - Young Rye fra Stauning Whisky
Østjylland: Njord Gin, Destilled Mother Nature fra Spirit of Njord
Fyn og Øhavet: Stikkelsbærmarmelade fra Broholm Slot
Nordsjælland og København: Økologiske Grovvalsede Havregryn fra Mangholm
Midt og Vestsjælland: Æblemjød med Havtorn fra Snoremark
Sydsjælland og Lolland-Falster: Krenkerup Doppel Bock fra Krenkerup Bryggeri
Bornholm: Økologisk Havtornsaft fra Høstet, Havtorn Bornholm
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.