Åndeligt højdepunkt for to millioner muslimer
Næsten to millioner muslimer deltager i øjeblikket i den årlige pilgrimsrejse til Mekka. Lørdag afsluttes pilgrimsfærden med et ritual, der plejer at koste hundreder livet.

Næsten to millioner muslimske pilgrimme fra mere end 180 lande er i øjeblikket forsamlet i og omkring den hellige by Mekka i Saudi-Arabien, som er målet for den årlige pilgrimsrejse, hadj’en.

Pilgrimmene, som skal udføre rejsen mindst én gang i deres liv, var fredag forsamlet ved Arafatbjerget til prædiken. Lørdag fortsætter de til den mest farlige del af pilgrimsrejsen: Den rituelle stening af tre søjler, der symboliserer Satan. Ved netop denne del af pilgrimsfærden er det alskillige år gået helt galt, når alle i de store menneskemængder forsøger at komme frem. Ved sidste års pilgrimsrejse blev 345 mennesker mast ihjel under ritualet, og forrige år mistede 251 mennesker livet.

Forud for pilgrimsrejsen har de saudiske myndigheder skærpet sikkerhedsniveauet ved at indføre kvotesystemer og indsat 50.000 sikkerhedsansatte, der skal sikre, at de mange forsamlede ikke lider overlast.

Senere lørdag vil pilgrimmene ofre et dyr, typisk et får, i Mana-dalen udenfor Mekka. Ofringen markerer starten af den muslimske højtid Eid.