Administration 

Ærlig Lykketoft om Socialdemokratiet: Vi er slået tilbage

Socialdemokraterne har ikke kunnet levere de rigtige bud på de bekymringer, mange mennesker oplever, mener Mogens Lykketoft. (Foto: Foto: Linde Kastrup, Scanpix.)

Det er ikke regeringer, men byer, virksomheder og NGOer, der kan forandre verden til det bedre, mener Mogens Lykketoft.

Hvis Socialdemokratierne i Europa vil op til overfladen igen, må partierne formulere svar på folks bekymringer for arbejdskraftens frie bevægelighed, for frihandel og for de fremmede.

Det mener Mogens Lykketoft, Socialdemokratiets grand old man, der har viet sit politiske liv til en socialdemokratisk bevægelse, der lige nu lider mange steder i Europa.

- Vi er slået tilbage. Socialdemokratierne har ikke kunnet levere et virkningsfuldt bud på, hvordan den sociale sikkerhed og jobsikkerheden kunne bevares i en verden, hvor utryghed, stigende ulighed og frygt for terror fylder meget. Reaktionen har været, at folk har vendt sig til helt andre bevægelser, siger han. 

Jeg er uforbederlig optimist, men man skal have lange briller på for at bevare den.

Den 70-årige Mogens Lykketoft er vendt hjem til Christiansborg efter halvandet år som formand for FN’s generalforsamling i New York. Og Christiansborg er vitterlig hans andet hjem. Han har været valgt til Folketinget siden 1981, og i løbet af de 35 års politiske karriere har han blandt andet været skatte-, finans- og udenrigsminister, formand for Socialdemokratiet og formand for Folketinget.  

Ind til grundstoffet 

Det legendariske fipskæg er grånet. Han genopstiller ikke ved næste folketingsvalg og har tænkt sig at bruge tiden frem til valget på at tale klima og bæredygtighed og ikke mindst inspirere til en socialdemokratisk debat, der skal få bevægelsen ud af det, som han betegner som en ide-krise.

- De europæiske, nordiske og også det danske socialdemokrati burde opbygge deres valgprogrammer over FN’s mål for bæredygtig udvikling. De mål rummer alt for en bæredygtig og sympatisk fremtid, som er socialdemokratisk grundstof. Alt hvad jeg kan gøre i den retning, vil jeg gerne bidrage med, siger han.

Mogens Lykketoft fremhæver, at bekæmpelse af klimaforandringer, udryddelse af fattigdom og større lighed er en del af FN’s mål for en bæredygtig verden.

Nationalstaten er ikke løsningen  

- Problemet i dagens Europa og USA er jo, at frygten for globalisering, for folkevandringer, for klimaforandringer, terror, frygten for alt muligt har vundet over forståelsen af, at der ikke er et eneste af de problemer, der kan løses indenfor nationalstaten. De kræver alle sammen europæisk og internationalt samarbejde.

Som internationalist og socialdemokrat gør det ondt på Mogens Lykketoft at se, at folk mange steder vender sig mod både internationalt samarbejde og de socialdemokratiske svar.  

- Mange steder går vi tilbage. Hvorfor? Fordi vi stadig lider under finanskrisens efterdønninger, og fordi der er røget flere ufaglærte job, end vi troede, på grund af arbejdskraftens frie bevægelighed. Alt det har bidraget til frygten for det fremmede og de fremmede, fastslår han.

Grænser for antal flygtninge

Han er især frustreret over, at terroren blandes sammen med muslimer og skaber vrangforestillinger og fjendebilleder.

- Vi må jo være dem, der står op foran andre og forsvarer, at der er behov for væsentlige genopretninger af velfærdsstaten og også i forhold til dem, der foretrækker det nationalistiske og fremmedfjendske. Det handler om mange ting, men det er indlysende, at der også er grænser for, hvor mange flygtninge og indvandrere vi kan modtage, siger han.

Fagbevægelsen kan gøre utrolig meget for at kæmpe frygten for unfair konkurrence på arbejdsmarkedet ved at bøffe indsatsen mod social dumping.

Mogens Lykketoft mener ikke, at Danmark – og heller ikke Socialdemokratiet – skal åbne portene og lade flygtninge strømme ind over grænserne, fordi det vil skabe store problemer med integration. Men så meget desto større er behovet for at bruge milliarder på humanitært arbejde i nærområderne, understreger han.

Ny bog om FN-tjenesten 

Sammen med sin kone Mette Holm har Mogens Lykketoft netop udsendt bogen 'I verdens tjeneste', der blandt andet handler om globale udfordringer.  

Både ved læsning af bogen og i interviewet er der ingen tvivl om, at han er dybt bekymret for verdens skæve gang.  Brexit. Trump. Le Pen. Tyrkiet. Berlin. Putin. Aleppo. Populisme. Terror. Klimaforandringer. Fremmedfrygt.

- Jeg er uforbederlig optimist, men man skal have lange briller på for at bevare den, konstaterer han.  

Aktivistisk civilsamfund

Manden, der har brugt over halvdelen af sit liv på politik, sætter nu sin lid til, at det er civilsamfundet, der skal være drivkraft i at tøjle højrepopulismen og få kloden på ret kurs igen.

- Mit år i FN har lært mig, at drivkraften, at de rigtige forandringer i verden, ofte kommer fra andre steder end regeringer.  Rigtig mange regeringer, også den danske, hinker langt bagud i forståelsen af, hvad der skal til for at løse problemerne, fastslår han og lovpriser det, som han kalder et aktivistisk civilsamfund.

- De progressive kræfter, der forandrer verden, er ofte en kombination af engagerede mennesker i civilsamfundet, i organisationer og erhvervslivet. Rigtig mange ledere i erhvervslivet kan godt se, at den bæredygtige verden også er den bedste business på sigt. Alle de progressive kræfter skal vi alliere os med. Det er byer, delstater, virksomheder og civilsamfund, der går foran i disse år, siger Lykketoft.

Bøf indsatsen mod social dumping

Fagbevægelsen er også en central del af civilsamfundet, og kan spille en stærk rolle for at dæmme op for populisme og kaos, pointerer Mogens Lykketoft.

- Fagbevægelsen herhjemme kan gøre utrolig meget for at bekæmpe frygten for unfair konkurrence på arbejdsmarkedet ved at bøffe indsatsen mod social dumping. Fagforeninger kan sikre, at danske overenskomster håndhæves effektivt, siger han.

Det bliver en hovedopgave for Socialdemokratierne og fagbevægelsen, også på tværs af grænserne i Europa, at gøre noget overbevisende for at dæmpe bekymringen for løntrykkeri fra østeuropæiske arbejdstagere.  

Lyspunkter i Østrig og Norge

- Der er en stor portion håb om, at den aggressive antiglobaliseringsbølge kan toppe. Der er små lyspunkter, blandt andet var præsidentvalget i Østrig en pil i den rigtige retning, siger han og henviser til, at kandidaten fra det højreorienterede og fremmedfjendske frihedsparti ikke lykkedes med at vinde præsidentposten.

Et andet lyspunkt er Norge, fremfører han. Her sætter det norske Arbejderparti lige nu Europarekord ved at have en tilslutning på cirka 38 procent af vælgerne i meningsmålingerne. Samtidig fremfører Mogens Lykketoft, at det danske Socialdemokrati også ligger over valgresultatet i meningsmålingerne.  

Fælles nordisk platform

De nordiske broderpartier og fagbevægelsen har allerede et formaliseret samarbejde i organisationen SAMAK, og Mogens Lykketoft er optaget af at bruge det som springbræt til at få mere international indflydelse.

- Vi skal finde en fælles platform i de nordiske socialdemokratier for at bekæmpe ulighed, redde klimaet og handle internationalt. Vi kan støtte hinanden i at finde svar på krisen, fastslår han.

Fodboldspillere jubler
Sport

Fodboldklub reddet af lokale

Kasper Hjulmand på pressemøde
Sport

Danmark får tre ekstra spillere med til EM

Den Sorte Diamant set ude fra
Krimi

Fan stjal dokument om dansk filmstjerne

Flaske med olivenolie
Sundhed

Olivenolie trækkes tilbage

flåt på huden
Sundhed

Flåter smitter stadigt flere med farlig virus

Nyheder

Rusland truer Danmark

politibil spærrer vej
Krimi

Motorcyklist dræbt i ulykke

Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Pogacar og Vingeggard
Sport

Pogacar krydser fingre for Vingegaard

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Morten Messerschmidt ser alvorlig ud.
Nyheder

Messerschmidt

aflyst: For farligt

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

skyttegrave
Nyheder

USA: Rusland

bruger kemiske våben

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone

mand med fuldskæg i jakkesæt og slips
Kendte

Bedemanden fra TV:

Så meget har han tabt sig

Nyheder

Partier vil bruge milliard på at forbedre Arne-pension

Mette Frederiksen portræt
Debat

Dyrby: Kære Mette, giv os et kæmpe projekt, der gør os alle stolte

løbere på bro
Nyheder

Broløb kan give kø på vejene

Mand kigger ind i kameraet
Bøger

Paul Auster er død

Pakning med medicin
Sundhed

Novo banker prisen ned på omdiskuteret medicin

Changpeng Zhao
Nyheder

Tidligere topchef

idømmes fængsel 

fra pressemødet
Nyheder

Værnepligt til kvinder

og flere skal aftjene

En byggeplads
Nyheder

Har krævet sit

første dødsoffer

Overvågningsbillede
Krimi

Politiet: Hvem er han?

Meget kraftig røg over havneområde
Krimi

Brand på skib

påvirker hele byen

Søren Mørch og Ritt Bjerregaard.
Kendte

Efterlader millioner:

Her er arvingerne

Skibet omgivet af røg
Krimi

Brand i skib:

Sådan opstod den