9 ud af 10 nordmænd: Dommen er rigtig
Det norske folk er enige med dommerne i, at Breivik hører hjemme i fængsel og ikke i psykiatrisk behandling.

Anders Behring Breivik blev fredag idømt 21 års forvaring og skal minimum afsone 10 år for bombeangrebet i regeringskvarteret og massakren på Utøya 22. juli sidste år.

Dommerne valgte enstemmigt at gå imod anklagernes krav om dømme massemorderen til tvungen psykiatrisk behandling.

I en undersøgelse InFact har lavet for den norske avis VG umiddelbart efter dommen støtter et overvældende flertal af nordmændene dommen.

87,2 procent svarer ja på spørgsmålet, om de mener, at det var rigtigt at dømme Breivik tilregnelig. Kun 5,8 procent mener, at det var forkert.

Samtidig mener et stort flertal, at det var rigtigt af dommerne at gå imod anklagernes påstand og de første psykiateres mentalundersøgelse, der konkluderede, at Breivik var paranoid skizofren og dermed uegnet til straf.

76,5 procen mener, at det var en rigtig beslutning. 5,8 procent siger nej, mens 17,6 procent svarer "ved ikke".

Ifølge bistandsadvokat Frode Elgesem svarer tallene godt overens med det indtryk han har af ofrenes familier og de overlevendes holdning.

- Vi har ikke nogen optælling på det, men det indtryk, jeg har fået er, at flertallet har ønsket, at han skulle dømmes som strafferetslig tilregnelig, siger Elgesem til VG.

Lars Henrik Øberg overlevede massakren på Utøya, og han mener, at dommer Wenche Elizabeth Arntzen gjorde det rigtige. Han er dog lidt overrasket over dommerens konklusion:

- Jeg synes, det er et modigt valg, og så vidt jeg har fået med, så stemmer det overens med retfærdighedssansen i det norske samfund.

Per Sture Helland Pedersen, der mistede sin datter på Utøya, er glad for dommen:

- Det er en utrolig god dom. Dommer Arntzen er meget saglig og gav en god begrundelse for dommen.

Han har tidligere ment, at Breivik burde dømmes utilregnelig.

- Nu da han er kendt tilregnelig, kan han formilde sit budskab videre uden at blive set som "en galning", så nu får medierne en vigtig opgave, siger han.

/ritzau/