SEAS-NVE

9 ud af 10 danske forældre: Vores børn skal have gode energivaner

Et fornuftigt energiforbrug er en vigtig del af børneopdragelsen. Det fastslår en ny undersøgelse, der viser, at 9 ud af 10 danskere ser gode energivaner som vigtigt pensum, når børnene skal opdrages. Men hvordan lærer man bedst børnene at spare på energien? Energiselskabet SEAS-NVE og børnepsykolog giver her et par råd til, hvordan man bedst lærer børnene at spare på energien.
9 ud af 10 danske forældre: Vores børn skal have gode energivaner
9 ud af 10 danske forældre: Vores børn skal have gode energivaner
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Curlingforældre, dialogopdragelse og forhandlingsfamilier. Børneopdragelse er et af tidens mest omdiskuterede emner, og i debatten hersker stor uenighed om, hvordan man bedst opdrager de små guldklumper. Men på et område er danskerne næsten rungende enige: Vi skal opdrage vores børn til at spare på energien. Det fastslår en ny undersøgelse, der viser, at 91 procent af danskerne er enige i, at det er vigtigt at lære sine børn at spare på energien. Bag undersøgelsen står energiselskaber SEAS-NVE, og i ifølge dem tegner tallene et optimistisk billede af fremtidens energiforbrugere.

"Undersøgelsen viser, at langt de fleste tager energiforbruget seriøst og ønsker, at vi og fremtidige generationer bliver ved med at bruge energien fornuftigt," siger Robert Neimanas, der er kommunikationsansvarlig i SEAS-NVE og fortsætter:

"Det er meget positivt, at så mange af os ser gode energivaner som en vigtig del af børneopdragelsen, og det understreger jo for alvor, at vi ønsker en fremtid, hvor et bæredygtigt energiforbrug forbliver en høj prioritet."

Lad ungerne afrime fryseren

Det er i høj grad gennem gode snakke at vi lærer vores børn, at det er vigtigt at spare på energien. Men for langt de fleste bliver energisnakken på et meget overordnet plan, viser undersøgelsen. Det er nemlig kun en tredjedel af os, der har brugt tid på at lære ungerne et eller flere konkrete energiråd. Men det er en god ide at gøre energiopdragelsen så konkret og håndgribelig som mulig. Det kan fx gøres ved at inddrage børnene, når vi aktivt laver tiltag for at spare på energien derhjemme, siger Michael Portz, psykolog og konsulent hos MIND CPH samt børne- og ungepsykolog i Roskilde Kommune.

"Hvis man vil ændre børns vaner, så er det meget mere effektivt, hvis man helt konkret viser, hvilken adfærd man gerne vil have. Mange forældre grubler over, hvordan de skal gøre energibesparelse forståeligt for deres børn. Men børn efterligner deres forældre, så det handler i virkeligheden om at vise dem, hvordan mor og far sparer på strømmen," siger Michael Portz og fremhæver, at det handler om at være så konkret som mulig:

"Derfor skal man tage børnene med, når man køber sparepærer, isolerer loftet eller afrimer fryseren. Det giver børnene en oplevelse af medansvar, hvor de i høj grad får mulighed for at optage nye vaner samt lærer, hvad energibesparelse egentlig handler om."

Tre energiråd til børnene

For mange kan det måske være svært at gøre energiråd konkret for børnene, fordi energiområdet oftest er forbeholdt de voksne. Men der er faktisk en række energiråd, som børnene kan lære meget af. SEAS-NVE giver her tre energiråd, som du kan lære dit barn.

Hop i et par uldsokker

Vinteren er over os, og det betyder ofte kolde fødder hos både store og små. Køb et par gode og varme sokker til dig selv og dit barn, og gør det til en vane at tage dem på, hvis det er fodkoldt. Hvis du har gulvvarme, tager det nemlig alligevel flere timer at regulere temperaturen, og så er både du, dit barn og din pengepung bedre tjent med et par uldsokker eller hjemmesko.

Energivenlig madlavning

Hiv børnene med i køkkenet og vis dem, at man sagtens kan koge kartofler og æg med mindre vand. I en almindelig gryde kan du sagtens nøjes med 1-2 deciliter vand til kartofler og 0,5 deciliter til æg. Med låg på gryden kan du på den måde både spare tid og op til 30 procent af energiforbruget.

Luk kulden inde

Et åbent køleskab kan være en rigtig energisluger. Mange voksne har en dårlig vane med at lade køleskabsdøren stå længe åben, mens de beslutter sig for, hvad de skal spise. Lær dit barn, at man sagtens kan tage et kig og så beslutte sig med en lukket køleskabsdør.

I samme omgang kan du tjekke, om dit køleskab slutter helt tæt, ved at sætte en papirstrimmel i døren. Bliver papiret hængende, er døren tæt - men ellers skal tætningslisterne skiftes.

Se flere råd på www.brugenergienfornuftigt.dk

Fakta fra undersøgelsen

91 procent er enige eller helt enige i, at det er vigtigt at lære sin børn at spare på energien. 7 procent svarer hverken/eller, mens kun 2 procent er uenige eller helt uenige.

63 procent har talt med deres børn om at spare på energien

34 procent har lært deres børn et energisparerråd

12 procent har haft børnene med, når de har lavet energiforbedringer på huset

6 procent har læst bøger om at spare på energien sammen med deres børn

Om undersøgelsen

SEAS-NVE har gennemført en befolkningsundersøgelse af danskernes holdninger og adfærd i forhold energiforbrug. Analysen baserer sig på 2020 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Userneeds' Danmarkspanel i perioden 30. november til 9. december 2017. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.