81 journalister dræbt i 2006
2006 har været et farligt år for verdens journalister. Ikke siden 1994 er så mange journalister blevet dræbt, mens de udførte deres arbejde.

Mange steder i verden lever journalister livet farligt, og det forgangne år har været særligt farligt.

En opgørelse fra organisationen Reportere Uden Grænser viser, at 81 journalister og 32 andre mediefolk blevet dræbt i 2006, fordi de har udført deres job eller udtrykt deres mening.

Det er det højeste tal siden 1994, hvor 103 journalister blev dræbt - halvdelen af dem under folkemordet i Rwanda.

I 2006 har det farligste sted for journalister været Irak, her blev 64 journalister og mediefolk dræbt i år. I alt er 139 journalister blevet dræbt i Irak siden 2003, og det er mere end dobbelt så mange, som under den 20 år lange Vietnamkrig.

Ni ud af ti af de dræbte er irakiske journalister, og i mange tilfælde er årsagerne til drabene kun blevet overfladisk efterforsket, hvis der overhovedet har fundet en efterforskning sted. Derfor regner Reportere Uden Grænser også med, at det reelle antal mennesker, der er blevet dræbt på grund af deres journalistiske arbejde, er langt højere end det opgjorte.

Tallene fra Reportere Uden Grænser inkluderer nemlig kun dødsfald, der helt sikkert skyldes, at den dræbte har arbejdet som journalist.

Mexico, Filippinerne og Rusland nævnes også som farlige lande for journalister. I Rusland har der været tre mord på journalister, heriblandt det meget omtalte mord på journalisten Anna Politkovskaja i oktober.

Opgørelsen fra Reportere Uden Grænser viser også, at mindst 871 journalister er blevet anholdt i forbindelse med, at de har udført deres job. 1472 er blevet psykisk forulempet eller truet, 56 er blevet kidnappet, og 912 medier er blevet censureret. Mange af angrebene og truslerne mod journalister har fundet sted i forbindelse med valghandlinger i mange lande rundt omkring i verden.

Også internetskribenter har det svært i mange lande verden over. Bloggere og andre brugere af internettet bliver jævnligt smidt i fængsel for at have offentliggjort deres mening i cyberspace. Omkring 30 bloggere er blevet anholdt i det forgangne år, primært i Kina, Iran og Syrien.