500 flere ledige i oktober

Ledighedskøen er blevet lidt længere. Arbejdsløsheden steg i oktober med 500 danskere. Det lave danske forbrug får skylden.
Det lave danske forbrug er en af årsagerne til den stigende arbejdsløshed, mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.
Det lave danske forbrug er en af årsagerne til den stigende arbejdsløshed, mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Foto: Colourbox.dk

Arbejdsløsheden steg i oktober med 500 personer.

Dermed er 164.300 danskere arbejdsløse, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Trods den lille stigning er arbejdsløshedsprocenten dog den samme nemlig 6,2.

Den stigende ledighed kommer ikke bag på landets økonomer.

"At arbejdsløsheden er steget en smule i oktober er ikke overraskende - slet ikke i lyset af gårsdagens triste BNP-tal, der viste negativ vækst i 3. kvartal," siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Her forventer man, at stigningen i arbejdsløsheden fortsætter.

"Langt de fleste tal for dansk økonomi indikerer nemlig, at gårsdagens negative væksttal ikke var en enlig svale. Danmark står formentlig midt i en ny teknisk recession, og det vil komme til at koste yderligere arbejdspladser," siger hun.

Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets, forventer ligeledes, at flere danskere vil miste jobbet, inden udviklingen vender.

"Samlet forventer vi en stigning i bruttoledigheden på i omegnen af 10.000-15.000 personer, således at ledighedskøen topper i et niveau omkring 180.000 personer i løbet af 2012. Herefter forventes ledigheden at falde svagt frem mod udgangen af 2013," siger Tore Stramer.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mener, at den stigende ledighed vidner om utryghed.

"Mange er bange for at miste deres job og tør ikke rigtig bruge deres dankort. Virksomheder mangler ordrer og holder igen med at ansætte. Der er ingen tvivl om, at situationen på det danske arbejdsmarked er afhængig af den internationale økonomi, som bestemt ikke har det godt. Det er gældskrisen i Sydeuropa et tydeligt tegn på," siger hun i en kommentar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.