4 grunde til at søvn slanker
Søvn er vigtig for forskellige hormoner, som styrer vor vægt.
Alt for mange mennesker sover for lidt og det kan være en stor del af forklaringen på at de har problemer med at tabe sig.

Søvn er nemlig på mange måder afgørende for at vi ikke tager på og holder os slanke. Forskere har dokumenteret, at der er klar sammenhæng mellem gode, regelmæssige søvnmønstre og livmålet.

Især produktionen af hormonstofferne ghrelin og leptin er afgørende. Kronisk søvnmangel øger produktionen af ghrelin og sænker udskillelsen af leptin. Disse stoffer fortæller hjernen, hvornår du er mæt. Og uorden i produktionen af disse stoffer får dig til at føle dig sulten også selvom du ikke har behov for mad. Du får derfor alt for mange kalorier indenbords.

Søvn hjælper dig simpelthen med at spise mindre. Et nyt studie viser, at kvinder som ikke fik nok søvn, spiste omkring 300 kalorier mere end dem, der sov tilstrækkeligt. Desuden har andre undersøgelser vist, at søvnmangel giver os mere lyst til sukker.

Danske forskere bekræfter også, at gode søvnvaner kan hjælpe et vægttab godt på vej.

I følge søvnprofessor Søren Berg, så er det vigtigst at finde dit eget system og indrette dig efter hvor meget du har brug for at sove.

Læs også: Sov koldt og tab dig

Nogle har brug for seks timer, andre for ni timer under dynen. Men det er vigtigt, at du sover regelmæssigt. Der er ingen problem i at gå i seng kl. 02 og sove til kl. 10, hvis du gør det konsekvent.

Her er fire årsager til at søvn fungerer som den skjulte slankehjælp:

Søvn begrænser mavefedtet

Uro og stress øger risikoen for at få for meget fedt omkring maven. Hvis du sover tilstrækkeligt og regelmæssigt begrænser det risikoen for at blive stresset.

Læs også: 7 tips til at smide mavefedtet hurtigere

Du spiser mindre

Søvn påvirker det sultregulerende hormon leptin, der får kroppen til at indse, at den faktisk har fået mad nok. Hvis du ikke får nok søvn risikerer du at overspise.

Det giver energi

Hvis du har fået en god nats søvn, er det mere sandsynligt, at du har energi til at motionere i løbet af dagen. Og da træning hjælper med at få en god søvn, kan du begynde en god cirkel ved at få nogle sunde sovevaner.

Læs også: 10 overraskende madvarer, der slanker

Det begrænser måske fedmegener

Et nyt studie har påvist, at kvinder som sover mellem syv og ni timer hver nat, vejede mindre end dem, der fik for lidt søvn. Forskernetror, at dem, der sover mindre end syv timer hver nat er mere påvirkede af en eventuel genetisk disposition for at blive overvægtig eller direkte fed.

Læs også: 8 skjulte årsager til at du tager på

Og så er det værd at tage med, at en ny undersøgelse af næsten 7.000 indbyggere i Alameda County i USA, der foregik over en periode på ni år, viste, at dem, der hver nat sov seks timer eller mindre, havde omkring 70 procent større risiko for at dø, end dem i samme aldersgruppe, der sov syv eller otte timer om natten.