3F: Rotation og læring er vejen til fast job

Aktivering i det offentlige gør mere skade end gavn for arbejdsløse. Fagforbundet 3F har dog en løsning.
Efteruddan de ansatte f.eks. inden for rengøring og ansæt ledige i vikarkorps, lyder det fra 3F.
Efteruddan de ansatte f.eks. inden for rengøring og ansæt ledige i vikarkorps, lyder det fra 3F. Foto: Colourbox.dk

Uddan rengøringsassistenter og andre offentligt ansatte i længere perioder - og ansæt ledige i deres sted.

På den måde skaber man meningsfuld aktivering i det offentlige.

Det mener fagforbundet 3F, efter at det er kommet frem, at offentligt løntilskudsjob gør det sværere for den arbejdsløse at få et rigtigt job.

"Vi kan jo se, at der ikke er jobåbninger i det offentlige på grund af kommunerne stramme økonomi, og at ledige i løntilskud fastholdes i ledighed. Derfor har vi gang på gang påpeget over for arbejdsgiverne, at der er brug for at tænke i nye konstruktioner," siger Ellen K. Lykkegaard, formand for de offentlige ansatte i 3F.

Løsningen hedder uddannelsesrotation, hvor rengøringsassistenter og pædagogmedhjælpere f.eks. videreuddannes - og ledige ansættes i deres sted og efterfølgende opkvalificeres.

"Det er en meningsfuld måde dels at aktivere ledige men også at efteruddanne arbejdskraften, så man hele tiden har en veluddannet arbejdsstyrke. Når så åbningerne til det private arbejdsmarked kommer, så har folk de rigtige kvalifikationer," siger Ellen K. Lykkegaard.

Hun henviser blandt andet til Frederikshavn, hvor rengøringsassistenter løbende uddannes til serviceassistenter, så de også kan skifte en pære eller pakning, når de alligevel triller rundt med vognen. Uddannelsesforløbet tager ét år og betyder,at kommunen kan ansætte ledige i et vikarkorps.

"Vi ved godt, at kommunerne har nogle aktiveringsforpligtigelser, men det kan gøres på den gode måde og ikke på den dårlige," siger Ellen K. Lykkegaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.