3F jubler over ministerens praktik-forslag
Flere lærlinge skal have lov til at hamre og save på Femern Broen. Foto: Illustration
Forslag om at pålægge arbejdsgivere at oprette nye praktikpladser, hvis de arbejder for det offentlige, bifaldes af 3F.

Tvangspraktik er bedre end ingen praktik.

Det er uddannelsesminister, Troels Lund Poulsen, og 3F helt enige om. Derfor bakker fagforeningen også ministeren op i det forslag, han i dag fremlagde i Politiken.

Forslaget går ud på, at håndværksfirmaer, der laver omfattende arbejde, som for eksempel Femern-tunnelen, for det offentlige, skal oprette et antal praktikstillinger, før de må få opgaven.

Tidligere i dag meldte Dansk Arbejdsgiverforening ud, at de synes, det er synd for praktikanter, der kommer i lære på grund af uddannelsesministerens forslag om sociale klausuler.

Ifølge arbejdsgiverne vil lærlingene blive reduceret fra at være en værdifuld del af en arbejdsplads til blot at være en pligttilføjelse, der giver adgang til at få opgaver fra det offentlige.

"Det er noget værre vrøvl," siger forbundssekretær i 3F, Per Christensen, og fortsætter:

"Arbejdsgiverne må snart forstå, at Danmark har en helt enestående uddannelses-infrastruktur, der bliver betalt af skatteyderne. Og når det bliver betalt af skatteyderne, så arbejdsgiverne kan plukke den veluddannede arbejdskraft, de har brug for, så er de godt nok også snart nødt til at komme til lommerne og vise lidt samfundssind."

I 3F mener man, at ministerens ide er så god, at man bør overveje at klausulere flere særordninger, som arbejdsgiverne skal bidrage til.

"Det kan ikke nytte noget, at arbejdsgiverne, når der er gode konjunkturer, brokker sig over, at de ikke har den arbejdskraft, de har brug for, og når konjunkturerne så hænger lidt, så får vi besked på, at der ikke er råd til det. Det holder ikke," siger Per Christensen.