3F: Erstat skraldeaktivering med uddannelse

Fagforbundet 3F er bekymret over, at ledige kontanthjælpsmodtagere sendes ud og samle skrald samtidig med, at kommunerne fyrer ansatte.
Ud med affaldssække og gribetang - ledige i flere kommuner skal arbejde for deres kontanthjælp, og det bekymrer 3F.
Ud med affaldssække og gribetang - ledige i flere kommuner skal arbejde for deres kontanthjælp, og det bekymrer 3F. Foto: Colourbox.dk

Flere jyske kommuner vil have ledige kontanthjælpsmodtagere til at arbejde for deres penge. Derfor sender de dem ud og samle cigaretskod og pizzabakker i byens parker og gader.

Det vækker bekymring i 3F.

Her oplever man, at kommunerne samtidig fyrer ansatte i Vej og Park-afdelinger og inden for rengøring.

"Kommunernes stramme budgetter kan anspore til kreativ tænkning. Derfor følger vi området meget nøje. Også fordi vi oplever, at rigtig mange af vores medlemmer fyres i disse måneder," siger Ellen K. Lykkegaard, formand for de offentlige ansatte i 3F.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard, er der klare regler for brugen af virksomhedspraktik.

"Det må ikke være konkurrenceforvridende, så det fortrænger ordinært ansatte i kommunerne eller private virksomheder, der kunne have varetaget opgaven. Så det skal helst være nogle arbejdsopgaver, der ikke i forvejen bliver varetaget," siger han.

Thomas Bredgaard kan godt se fordelen i at sende ledige ud med affaldsposer og gribetang - især hvis de er "ikke-arbejdsmarkedsparate."

"De bliver mødestabile, lærer at stå op om morgenen og trænes i at varetage nogle arbejdsopgaver. En stor del af disse ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere har aldrig været ude på arbejdsmarkedet før. Så de ved ikke, hvad det vil sige at være på en arbejdsplads. Det er sådan noget, de kan træne i sådan et projekt," siger han.

I 3F anerkender man da også, at landets kommuner har en forpligtigelse i forhold til at aktivere forskellige grupper af ledige - men her så man hellere, at der blev satset på uddannelse.

"Man kunne i stedet genindfører uddannelsesrotationer, hvor man efteruddanner ordinært ansatte og lader ledige vikarierer. Det giver beskæftigelse til ledige og en bedre kvalificeret arbejdskraft for kommunen," siger Ellen K. Lykkegaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.