32 skuddræbt i USAs værste skolemassakre
(Opdat. 21.54) Mandag gik en person amok i en blodrus på det tekniske universitet i Virginia. Mindst 32 mennesker har mistet livet i den værste skudmassakre på en amerikansk skole nogensinde, skriver AP.

Da klokken var kvart over syv om morgenen mandag åndende alt fred og ro på Det Tekniske Universitet i den lille by Blacksburg i Virginia i USA. Men få minutter efter forvandlede alt sig til panik, da en mand begyndte at skyde omkring sig på et af universitetets kollegier. Nyheden om skyderierne spredte sig hurtigt blandt universitetets 26.000 studerende via email, sms og det massive opbud af politi, som snart derefter indfandt sig på skolen.

- Det var skræmmende. To unge, som jeg tror gik i panik, sprang ud af vinduet fra øverste etage. Den ene brækkede sin ankel, mens pigen lå bare på jorden bagefter i virkelig slem tilstand, siger den studerende Matt Waldron til CNN.

Mareridtet fortsatte 

Chefredaktøren for universitetets skoleavis siger til CNN, at en af hans reportere befandt sig midt i kaoset på kollegiet, da skyderiet begyndte.

- Studerende løb rundt alle vegne, gik amok, og politibetjentene prøvede at berolige alle og holde det hele under kontrol, fortalte han til chefredaktøren.  

Mindst en person døde på kollegiet, før politiet fik fat på den mand, de troede havde skudt skød omkring sig. Men de tog fejl, og mareridtet fortsatte. Blot to timer efter, at den første skudepisode var begyndt, fortsatte manden i sin mordrus i en bygning et andet sted på universitetet.  

- Nogle af ofrene blev skudt i et klasseværelse, siger universitetets politichef Wendell Flinchum, mandag aften dansk tid oplyste, at mindst 22 mennesker var omkommet. Ifølge AP kom det tal senere mandag op på 32 omkomne. Mindst 28 er såret.

Gerningsmanden blandt de døde 

Politiet fortæller, at gerningsmanden blev dræbt, men det er ikke sikkert, om han døde for politiets eller sin egen hånd. Og ingen ved indtil videre, hvilket motiv, som ligger bag de brutale mord.

Politiet troede først, at to mænd stod bag skudmassakren, men senere mandag revurderede de opfattelsen og ændrede mistanken til kun den ene dræbte mand.

Universitetets rektor, Charles Steger, kalder skyderiet en tragedie af monumentale proportioner. USA s præsident George W. Bush har gennem en talsmand udtrykt forfærdelse over episoden.

Den værste skudepisode nogensinde 

Det er langt fra første gang, at USA bliver rystet af brutale skyderier på landets skoler. Men dette er den mest drabelige skudepisode på en amerikansk skole nogensinde. I 1927 omkom flere i et angreb på en skole, men det var et bombeangreb, som krævede 45 liv.

Siden massakren på Columbine High School i 1999 har der været stor fokus på sikkerhed på de amerikanske skoler og universiteter, men dog uden held til at undgå de drabelige voldshandlinger, som ofte bliver begået af socialt udstødte unge, som føler, at en voldsrus er deres eneste måde at tage hævn over ungdommelig ydmygelse. Indtil videre er der dog ingen forlydender om, hvem den unge mand, som stod bag massakren på Virginias Tekniske Universitet, er.


De studerende forstod ikke alvoren

Bush forfærdet over skudepisode

faktaboks

Oktober 2006: En 32-årig mand dræber tre piger på en Amish skole i Pennsylvania, inden han begår selvmord.

September 2006: En mand tager seks piger som gidsler og dræber en af dem på en skole i Colorado, USA.

September 2006: En 25-årig mand dræber en elev og sårer 19 på Dawson College i Montreal, Canada.

November 2005: En elev i Tennessee, USA, dræber en viceskoleinspektør og sårer to andre.

Marts 2005: En 16-årig elev dræber syv på en skole i Minnesota, USA.

Maj 2004: En 18-årig mand skyder og sårer fire elever på en skole i Maryland, USA.

April 1999: To teenagere dræber 12 elever og en lærer på Columbine High School, inden de begår selvmord.

Kilder: CBS og BBC

via Listen To News