300 fængselsbetjente ramt af PTSD: ’Det er et alt for stort tal’
'300 PTSD-ramte fængselsbetjente er et alt for stort tal, når der i alt er 2.100 fængselsbetjente i kongeriget', siger fungerende forbundsformand Bo Yde Sørensen. Foto: Fængselsforbundet.
Fængselsbetjente, der bliver ramt af stresslidelsen PTSD, behøver særlig hjælp, mener Fængelsforbundet og foreslår blandt andet et veterancenter.

300 tidligere og nuværende fængselsbetjente har fået diagnosen posttraumatisk stresslidelse, PTSD, efter voldsomme oplevelser på jobbet. 

Dét skønner justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et svar til Folketingets Retsudvalg. Ifølge ministeren får ni fængselsbetjente PTSD-diagnosen hvert år. 

Det er tal, som bekymrer stedfortrædende formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.

- 300 PTSD-ramte fængselsbetjente er et alt for stort tal, når der i alt er 2.100 fængselsbetjente i kongeriget, siger Bo Yde Sørensen til Avisen.dk.

Hård tone, tilsvininger, trusler og decideret vold mod betjentene kan være hverdagskost i landets fængsler. Det kan føre til den alvorlige stresslidelse.

- Hvis du bliver ramt af PTSD, er det som udgangspunkt umuligt at passe jobbet som fængselsbetjent på normale vilkår, siger Bo Yde Sørensen.

Der er to områder, hvor der ifølge Fængselsforbundet skal sættes ind i kampen mod PTSD. Den første del handler om at forebygge og om at sikre, at der er tilstrækkeligt med betjente på vagt i landets fængsler. Det giver tryghed, pointerer den fungerende formand.

- Når en fængselsbetjent bliver overfaldet eller truet tilpas mange gange, kan man ikke holde til det, og så er PTSD en naturlig reaktion, siger Bo Yde Sørensen.

Den anden vigtige indsats handler om at sikre den rigtige hjælp og behandling til de betjente, der bliver ramt af stress-lidelsen. 

 - Vi har cirka 200 arbejdsskadesager i øjeblikket. Sådan en erhvervssygdomssag tager mellem to og seks år at behandle, tilføjer Bo Yde Sørensen.

Han er også optaget af at sikre fængselsbetjente hjælp, når deres sager officielt er færdigbehandlet, og hverdagen melder sig med tomhed og frustrationer. Et veterancenter for fængselsbetjente kunne være en løsning, mener han.

- Om du har fået PTSD i Afghanistan eller i Vestre Fængsel, så skal du selvfølgelig hjælpes. Staten må som øverste arbejdgiver påtage sig et ansvar, siger Bo Yde Sørensen.

Kriminalforsorgen oplyser i en mail til Avisen.dk, at man tager problemet med PTSD meget alvorligt.

'Det er afgørende for kriminalforsorgen, at vi tager os rigtig godt af vores fængselsbetjente. Især når de kommer alvorligt fysisk eller psykisk til skade på deres arbejde.'

I mailen henviser Kriminalforsorgen til finanslovsaftalen for 2019, hvor det blandt andet fremgår, at det skal undersøges, hvordan man kan forebygge tilfælde af PTSD og hjælpe tidligere fængselsbetjente, der er ramt af PTSD.

'Dette arbejde er ved at blive igangsat,' fremgår det af mailen. 

via Listen To News