30-årig dømt for at køre stjålen bil mod betjent
Retssag · Den 30-årige Rene Birk fra Hammel blev i går i retten dømt til to år og tre måneders fængsel. Sidste sommer forsøgte han at køre en betjent ned under en biljagt

Det tog en dommer og to domsmænd tre dage at finde ud af, om den 30-årige Rene Birk fra Hammel havde forsøgt at køre en betjent ned sidste sommer under en biljagt.

Rene Birk sagde, at han ikke så betjenten, der forsøgte at stoppe ham, mens flere vidner fra politiet gav en anden forklaring.

Og retten valgte altså at tro på betjentene. Forsvareren forsøgte ellers at plante tvivl om, hvad der virkelig var sket den dag ved Skejbycentret.

»Er det sansynligt, at Rene har kunnet køre med en rude, der var molestereret efter et skud? Jeg synes, at det er for dårligt, at en instans som politiet, som man skal have tillid til, opfører sig sådan. Og jeg synes ikke, at undersøgelsen efter skyderiet er god nok i den her sag. Hvorfor er det ikke undersøgt, om en kugle overhovedet kan dele sig?« spurgte forsvaren.

Hun henviste til det eller de skud, som blev affyret mod den stjålne Audi A3, da Rene Birk forsøgte at flygte fra politiet.

Ifølge den dømte blev han skudt både i maven og i skulderen, men politiet hævder, at der kun blev affyret et skud. Et skud, som så muligvis har delt sig i to. Der kører i øjeblikket en sag mod betjenten, som skød.

45 forhold

Når den dømte alligevel skal sidde i fængsel i to år og tre måneder, er det, fordi der også var en lang række andre anklagepunkter mod ham: Tyveri fra villaer, tyveri af biler, tyveri af motorcykel og knallert, flugtkørsel fra politiet i Hammel, vold og trusler om vold mod en kvindelig bekendt, spirituskørsel og utallige gange at have euforiserende stoffer på sig.

Foruden de 45 kriminelle forhold, han var tiltalt for, havde han 116 dage til gode i rygsækken fra tidligere kriminalitet. Det løb tilsammen op i de to år og tre måneder, som dommeren besluttede, at Rene Birk skulle begynde at afsone med det samme. Han havde ellers forsøgt at få lov til at afsone senere, så han kunne ordne nogle ting, inden han skulle i fængsel. Blandt andet ville han gerne have undersøgt sit hoved på et psykiatrisk hospital.

Anklageren havde regnet alle de kriminelle forhold sammen og fået det til fire år i fængsel, men understregede, at han mente, at den tiltalte skulle have rabat, så straffen skulle være to år og seks måneder. Rene Birk blev frikendt for de mest belastende anklager, så han gik fri for at have villet skade politifolkene med vilje, da han blev anholdt efter en voldsom biljagt i Hammel i marts sidste år. Han gentog i retten, at betjentene slog ham med knipler, og at de bare sagde, at han havde forsøgt at skade dem for at dække over dem selv. Han blev også frikendt for at have slået en mand i hovedet med en brosten og for at have kørt den dame ned, der ejede den polske Audi A3.

Rene Birk fik frakendt sit kørekort for bestandigt, og han skal betale 50.000 kroner af sagens omkostninger.