26.455 ledige for dårlige til aktivering

Der er stor forskel på aktiveringstilbudene til de svageste ledige. I nogle kommuner er der ingen tilbud til hver tredje på kontanthjælp.
I nogle kommuner er hver tredje kontanthjælpsmodtager placeret i match 3 - det betyder, at de ikke har krav på tilbud.
I nogle kommuner er hver tredje kontanthjælpsmodtager placeret i match 3 - det betyder, at de ikke har krav på tilbud. Foto: Colourbox.dk

Jobklar, indsatsklar eller for dårlig til at komme i job.

Der er stor forskel på, hvordan jobcentrene inddeler deres kontanthjælpsmodtagere i de tre matchgrupper - og dermed, hvor mange, der aktiveres.

I nogle kommuner sendes fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere hjem på sofaen med besked om, at de ikke er klar til at blive tilbudt aktivering eller uddannelse - og derfor er placeret i matchgruppe 3.

I andre kommuner er det kun én ud af hver 18. kontanthjælpsmodtager. I alt vurderes 26.455 ledige at være for dårlige til job og er placeret i match 3 - en stigning på 65 procent de sidste 17 måneder.

Det viser tal fra www.jobindsats.dk, som CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats har set nærmere på, og som viser fordelingen af kontanthjælpsmodtagere i de tre matchgrupper.

Mens kun 5,5 procent af de ledige er i matchgruppe 3 - den gruppe, som er længst fra arbejdsmarkedet - i Viborg Kommune, er tallet i Norddjurs Kommune helt oppe på 40 procent.

Det undrer konsulent i CABI, Carsten Kjærgaard, der står bag analysen.

"Jeg synes, at det er et meget stort spænd. Det dækker over, at nogle kommuner siger, at vi vil gøre en indsats for stort set alle kontanthjælpsmodtagere, mens andre vurderer, at de ikke kan give de samme tilbud," siger han.

Når antallet af kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 3 er steget eksplosivt, skyldes det hovedsageligt, at matchsystemet sidste år blev lavet om. Men det skyldes også, at mange jobcentre 'ommatcher' ledige fra gruppe 2 til gruppe 3.

Det siger generaldirektør Lars Rahbek i KFUM's Sociale Arbejde, der hvert år står for aktivering af over 1.000 svage ledige.

"Hvis folk placeres i matchgruppe 3 glider de fuldstændig ud af kommunens forpligtigelser til at gøre noget," siger Lars Rahbek.

Han mener, det er skidt, at kommunen ikke længere er forpligtet til at give de svage ledige et beskæftigelsestilbud.

"Nu er der mulighed for, at de kommuner, der tænker ren økonomi, kan sende folk på gaden eller på bænken. Derfor bør man overveje at lave en tilbudsgaranti til disse mennesker" siger Lars Rahbek.

I Helsingør Kommune, hvor 38 procent af kontanthjælpsmodtagerne er i match 3, forklarer man den høje andel med, at kommunen har mange "svage grupper" og at matchgruppe-inddelingen er blevet ændret.

Solrød Kommune, der har få ledige i den dårligste gruppe, har derimod udviklet et projekttilbud, der kan rumme de svage ledige.

"Min personlige holdning er i øvrigt, at man skal passe på med at putte mennesker i match 3. Det bliver let første skridt på vej til førtidspension," siger jobcenterchef i Solrød, Carsten Schultz, i CABI-rapporten.

Han bakkes op af Carsten Kjærgaard.

"Frygtscenariet er, at hvis man er i match 3, og der ikke er nogle i jobcentrene, der hjælper én med at komme nærmere arbejdsmarkedet, så kan match 3 være første skridt i retning af førtidspension," siger Carsten Kjærgaard.

På landsplan er 22 procent af alle kontanthjælpsmodtagere er i dag placeret i match 3.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.