Administration 

25 år siden prinsesse Diana døde – stort billedgalleri

Kongelige
Fire billeder fra Dianas liv
Prinsesse Diana blev kun 36 år. Det korte ægteskab med Charles og hendes voldsomme død blev en plet på det engelske kongehus, som aldrig kan vaskes væk. (Foto: Scanpix)

Den 31. august 1997 blev den ikoniske kvinde dræbt i en bilulykke – og den royale familie i England blev aldrig sig selv igen.

Det begyndte som et eventyr, men sluttede som en tragedie.

Fortællingen om prinsesse Diana, tager sin begyndelse i november 1977, hvor Englands kommende konge mødte den kun 16-årige Lady Diana Spencer. Prins Charles, 29, var på det tidspunkt kæreste med Dianas storesøster, Sarah. Spencer-familien tilhører noget af landets ældste adel og har altid haft et nært forhold til den kongelige familie.

Men det var først ved en polo-weekend nogle år senere, at Charles for alvor fik øjnene op for den smukke Diana. De indledte et forhold, som var yderst hemmeligt, men pressen var klar over, at noget var i gære. I februar 1981 friede Charles så, og det pompøse bryllup blev holdt 29. juli samme år i den kæmpe St. Pauls Cathedral, for der var slet ikke plads til de omkring 2.000 inviterede gæster i Westminster Abbey.

To børn kom i rap

Og det var en ny tid for det engelske kongehus, og folket længtes virkelig efter en stor begivenhed i det støvede kongehus. Man mener at over 750 mio. tv-seere verden over fulgte brylluppet, og ikke mindre end 600.000 havde taget opstilling langs bryllupsruten, hvor parret blev kørt i åben karet op til Buckingham Palace.

Parret kunne glædesstrålende meddele allerede i november samme år, at de ventede et ny arving til kongeriget. Prins William kom til verden i juni 1982, og allerede to år senere, kom prins Harry til verden.

To små drenge i skoleuniform
Prins Harrys første skoledag. Foto: Scanpix

Som tiden gik, blev det dog mere og mere klart, at prinsessen ikke trivedes i sit ægteskab. Hun fik også en fødselsdepression, men det stive engelske kongehus var ikke til meget hjælp, fortalte prinsessen i et senere interview. Og hendes mand kunne hun slet ikke få noget hjælp af, da han tilbragte mere og mere tid hos sin elskerinde, Camilla Parker Bowles. En tidligere kæreste, som han stadig var forelsket i.

Diana havde tilsyneladende også kigget til anden side. Både en vis hr. James Gilbey og sin tidligere ridelærer, James Hewitt, var blandt hendes elskere.

et par sidder akavet ved siden af hinanden
Et billede siger mere end 1000 ord. Under et officielt besøg i Indonesien i 1989 var der kold luft mellem parret. Foto: Scanpix

I 1992 kom den uundgåelige separation, og så startede en bitter tid med beskyldninger og ydmygende afsløringer. Det var guf for pressen (og folket, som var delt i to: Team Charles og Team Diana).

Blomstrede op

Prinsessen afslørede mange ting i et kontroversielt interview med BBC, som chokerede englænderne og verden generelt. Det var ikke hverdagsstof, at en kongelig krængede sit privatliv ud som en sommerhat på tv. Hun blev også straks beskyldt for at være mentalt ustabil, og igen var undersåtterne delt i to lejre.

Til gengæld blomstrede prinsessen op, og det var slut med at se hende i ugeblade og aviser shoppe rundt i eksklusive butikker i Chelsea i London. Nu havde hun fået tungere aftaler i kalenderen, og hun rejste verden rundt og hilste på alle fra Mother Teresa, Nelson Mandela til Henry Kissinger og mange andre indflydelsesrige personligheder. Og i Angola gik hun midt i et minefelt for at gøre verden opmærksom på, hvor frygteligt landminer er og invaliderer tusinder – også efter at krige er ovre.

en smuk kvinde med kort hår smiler
Prinsessen skabte meget mode. Ikke mindst med sine mange forskellige frisurer, som blev kopieret af alverdens kvinder verden over. Foto: Scanpix

Hun ønskede sig også brændende et ambassadørjob, og det blev overvejet kraftigt af premierminister Tony Blair, men det blev ikke til noget.

I 1996 kom så den uundgåelige skilsmisse. Diana modtog 17 mio. Pund i hustrubidrag og fik – som alle andre dødelige personer i en skilsmisse – en aftale med eksmanden om, hvornår hun kunne se sine børn.

Det store eventyr var falmet, men prinsesse Diana blomstrede mere og mere op. Også fordi, hun havde mødt sit livs anden store kærlighed: Milliardær-sønnen Dodi Fayed, hvis far ejede en stor del af London inklusive det mondæne stormagasin Harrod's.

Parret nød hinanden på Dodis families kæmpeyacht i St. Tropez, og feriebillederne af et forelsket par – han i badeshorts og hun i badedragt, gik verden rundt. Det var i slutningen af august 1997.

Få dage efter ferien – den 31. august sætter parret sig ind i en Mercedes-limousine, som det eksklusive Hotel Ritz i Paris har stillet til rådighed. Desværre satte de også chaufføren Henri Paul til at køre den. Denne havde drukket tæt og var ikke i stand til at føre en bil. Skarpt forfulgt af paparazzi-fotografer speedede chaufføren vanvittigt op, og med 160 km/t fløj han ned i Pont de l'Alma-tunnellen midt i Paris. Her mistede han herredømmet over den store vogn, som krøllede sammen som en øldåse ved mødet med en betonpille. 

en smadret Mercedes-Benz
Den store Mercedes-Benz var krøllet sammen som en øldåse efter ulykken. Dianas bodyguard overlevede mirakuløst ulykken. Foto: Scanpix

Alle i bilen blev dræbt på nær bodyguarden, Trevor Rees-Jones, som var hyret af Dodis far. Eventyret om prinsessen, som gik så grueligt meget igennem, endte her for nøjagtig 25 år siden i dag.

Prinsesse Diana, mor til to drenge, ekskone til Englands kommende kone blev kun 36 år. Hun blev begravet den 6. september, og hele verden fulgte prinsessens sidste rejse på tv, akkurat som de havde fulgt med ved hendes bryllup 16 år tidligere.

Et brudepar
Diana var mere forelsket i sin mand end Charles var i sin hustru. Han kunne og ville ikke glemme sin ekskæreste Camilla. Foto: Scanpix

Et brudepar i en åben karet
Millioner vedren over fulgte det store bryllup i sommeren 1981. Foto: Scanpix

Et par med en fed baby
Allerede året efter brylluppet kom prins William til verden. Foto: Scanpix

En mor med sine sønner
Diana med sine to guldklumper William og Harry. De var brødre og bedste venner – det sidste er de desværre ikke mere. Foto: Scanpix

En familie i bølgen blå.
Prinsessen elskede at holde ferie med drengene. Også efter separationen. Foto: Scanpix

En familie på cykler
I gladere tider – en kernefamilie på cykeltur. Foto: Scanpix

en prinsesse med en præsident
Prinsessen ønskede at blive ambassadør for sit land. Her e hun med Sydafrikas nu afdøde præsident, Nelson Mandela. Foto: Scanpix

en smuk kvinde i shorts på gaden
Prinsesse Diana samme dag, som hun lavede det opsigtsvækkende interview med BBC's dokumentarprogram "Panorama". Foto: Scanpix

en nonne og en prinsesse
Også Mother Theresa mødtes med prinsessen. Foto: Scanpix

En kvinde i et minefelt
En opsigtsvækkende tur og begivenhed var det, da Diana gik i et minefelt i Angola i 1997. Foto: Scanpix

En mørk mand kysser en kvindes hånd
Folkets prinsesse blev hun ofte kaldt. Her kysser en mand spontant hendes hånd, mens hun havde smil og glimt i øjet til hendes "tilbeder". Foto: Scanpix

et par i sommertøj i en lystbådehavn
Dodi og Diana på ferie i St. Tropez kort før deres død. Foto: Scanpix

En kvinde på en yacht.
Det både forargede og begejstrede, da billedet af en prinsesse i badedragt på sin kærestes yacht gik verden rundt. Foto: Scanpix

et par på vej igennem en svingdør
Sidste billede af Diana og Dodi taget af Hotel Ritz' overvågningskameraer Foto: Scanpix

en kiste bæres af soldater
En tynget familie ser til, at deres elskedes kiste bliver båret ud af kirken. Foto: Scanpix

Masser af buketter foran et slot
Foran Dianas bolig, Kensington Castle, blev der lagt tusinder og atter tusinder af buketter dagene efter hendes død. Foto: Scanpix

 

 

 

 

 

 

Christiansborg ude fra
Nyheder

Danskernes tillid

til politikerne er

faldet markant

Lars Hjortshøj i profil med solbriller i nakken.
Kendte

Lars Hjortshøj

viser kæresten

frem

Politibiler holder ved siden af hinanden.
Krimi

21-årig mand dør

efter overfald

i Brønshøj

Eb mand i blåt jakkesæt.
Nyheder

Overbelastet borgmester

sygemeldt

Manden dækket bag lagner på tribunen.
Nyheder

Fik hjertemassage

under fodboldkamp

- nu takker han

En tegning af hvordan huset kommer til at se ud
Nyheder

Hitlers fødested

bliver til politistation

Nyheder

Trump i retten: Det

er en heksejagt

En dommers hammer
Krimi

33-årig mand dømt for

drab og usømmelig

omgang med lig

Et marsvin
Nyheder

26.000 marsvin

forsvundet fra

dansk farvand

Siden af en politibil
Krimi

Kvinde forsvundet

siden søndag

Politiafspæring på stedet
Krimi

21-årig blev meldt

død: Nu er 19-årig

anholdt i sagen

kage på bord
Mad og drikke

Bag sundere kager

med kaffegrums og

brugte teblade 

mand interviewes
Kendte

David Beckham:

Jeg var et vrag

mand kigger
Nyheder

Jon Stephensen:

Ikke sikkert jeg bliver

perioden ud 

politi til stede på vej
Krimi

Politi i kontramelding:

21-årig er ikke død 

mand og kvinde poserer
Kendte

Nikolaj Coster-Waldau:

Catwalk med datteren

kvinde poserer
Kendte

Dansk sangstjerne

udskyder koncerter

politiafspærring ved sti
Krimi

Lig gravet ned i

kolonihave: 33-årig

kendt skyldig i drab

person sidder på altan
Rejser

Sådan bliver du snydt

når du booker hotel

motorvejsbro set fra luften
Nyheder

Bro rives ned: Motorvej 

spærres i 14 timer 

politibiler holder på vej
Krimi

21-årig mand udsat for grov forbrydelse 

kontrolrapport på restaurant
Mad og drikke

Indfører ny smileyordning

biler kører på våd vej
Nyheder

DMI: Kraftigt regnvejr på vej 

donald trump taler
Nyheder

Trump bekræfter: Jeg møder i retten mandag

mand står og kigger
Kendte

Gérard Depardieu: Afviser anklager om voldtægt

et politilogo på en dør
Krimi

Mystiske tyverier fra biler

en bil på en havnekaj
Biler

Salget af elbiler fordoblet

- Tesla stikker helt af

mobiltelefoner udstillet
Nyheder

iPhone ramt af softwarefejl

en mand snakker med pressen
Nyheder

Kasi-Jespers søster går personligt konkurs

et par
Kendte

Dansk kendispar i baby-ekstase: - Vi har kæmpet i seks år

et fly på landingsbanen
Nyheder

Missilsystem
afleveret på Bornholm

modelnavnet på en dieselbil
Biler

Bilejere i tusindvis kan

straffes med 1.500 kr.

to ved en pc
Nyheder

Netbetalinger ramt af teknisk fejl

en ulykke
Krimi

Alvorlig ulykke - 34-årig dræbt på stedet

en tagrende
Nyheder

Huset i oktober:

Tag dig i agt

for regn og rusk

lotto kupon
Nyheder

Otte nye lotto-millionærer

elmaster og elledninger i solnedgangen
Nyheder

Nu stiger el-prisen

statue af master fatman
Kendte

Vild med dans-stjerne: 
Mindes Master Fatman

bil
Nyheder

Stiger for niende måned i træk

portræt af kvinde
Film og TV

Sofie Gråbøl: 

Jeg blev blæst bagover

en pilot ved et kampfly
Nyheder

Kig op: Her kan du se de nye F-35-kampfly i dag

tv-skærm
Nyheder

Sådan skal dit tv hænge

portræt af mand
Nyheder

Minkavlere: Kan få hurtigere erstatning

plastick-skrald
Nyheder

I dag bliver engangsbestik forbudt

tallet 99 i balloner
Nyheder

Døende Jimmy Carter fylder 99 år

to mænd
Nyheder

Militære instruktører til Ukraine

et luftfoto af et gods
Nyheder

Dansker på Hawaii
køber dansk gods

en kvinde med tiarra
Kongelige

Ekspert: Alexandras

jagt på millioner

er "op ad bakke"

to personer med elcykler
Nyheder

Dansk elcykelfirma
vil undgå konkurs

en kvinde laver kyssemund
Kendte

Julie Zangenberg gift
med sin gourmetkok

en færge i havn
Nyheder

Dansk færge brager

ind i færgeleje

en bygning
Nyheder

Luksushotel

drejer nøglen om

Märtha Louise
Kongelige

Skandaleprinsessen bliver reality-stjerne

Løve
Nyheder

Løve dræber dyrepasser

Lotto-gevinster
Helt vildt

Pensionist vinder 13 mio:

Nu vil jeg rejse Danmark rundt

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Messerschmidt angriber S:

I svigter de ældre

smadret bil
Krimi

Totalskader sin Tesla

Donald Trump
Nyheder

38-årig tiltalt:

Lækkede Trumps

selvangivelse

Bus i vandmasser
Nyheder

Søløve på springtur efter oversvømmelse

mand og kvinde
Film og TV

Vild med dans:

De røg hjem

Nyheder

Årets sidste supermåne 

Underholdning

Tupac: Formodet

morder er anholdt

portræt af mand
Kendte

Chok i Vild med dans: 

Dommer er sygemeldt

Nyheder

New York:

I undtagelsestilstand

mand og kvinde
Kendte

Tv-vært stopper

hænder på tastatur
Nyheder

Hackerangreb rammer

sønderjyske skoler 

olympiske ringe
Sport

Giver russere lov

portræt af mand
Nyheder

Soldater skal bruges

i kamp mod banderne

Ulla Terkelsen i profil
Kendte

Ulla Terkelsen

er blevet fyret

portræt af kvinde
Nyheder

Hun skal stå i

spidsen for sygeplejersker

Nærbillede af Barbara Moleko
Kendte

Jeg har bimlende ADHD

Forskellige krydderier i små bunker på et bord.
Mad og drikke

Krydderiblanding

kan give kræft

Ulrik Wilbek smiler
Nyheder

Ulrik Wilbek sygemeldt

på ubestemt tid

Tomatpasta på en tallerken
Nyheder

Tomatpasta

uegnet til at spise

Angelina Jolie og Brad Pitt
Kendte

Angelina Jolie:

Jeg har ikke været

mig selv i et årti

Nyheder

45.000 ubesvarede

opkald på en uge

En fartfælde står i en vejkant.
Nyheder

Angreb

fartfælde

Mette Sommer og hendes dansepartner
Kendte

"Vild med dans"

skifter helt hest

En figur af en mand sidder på en bunke mønter
Nyheder

Dansk økonomi

skrumper

Blå blink fra flere køretøjer ved s-togsstationen.
Krimi

To personer fundet

på skinnerne på 

S-togsstation